woensdag 17 mei 2017

Congrescommissie in Brazilië, geleid door krachtige boerenlobby, wil inheemse organisatie FUNAI ontmantelen

'Actie van congrescommissie is een aanval op inheemse rechten door de landbouwlobby'

'De dood van FUNAI zou een soort genocide zijn, omdat het ons heeft geadviseerd hoe te overleven'


Een congrescommissie in Brazilië, geleid door een krachtige boerenlobby, heeft aanbevolen om de landelijke inheemse rechten overheidsorganisatie, FUNAI (Fundação Nacional do Índio), te ontmantelen. Het zei, dat het agentschap, dat momenteel door antropologen wordt gedragen, vervangen moet worden en onder toezicht van de minister van Justitie moet komen. De commissie zei ook, dat ongeveer 80 functionarissen van FUNAI moeten worden vervolgd vanwege de ondersteuning die zij bieden aan wat zij beschouwen te zijn illegale landclaims door inheemse groepen. Dit bericht woensdag 17 mei 2017 onder andere deBBC.

Critici zeggen echter, dat deze actie van de congrescommissie een aanval is op inheemse rechten door de landbouw lobby. Zij stellen, dat de hervorming de inheemse stammen onbeschermd zou laten, omdat boeren proberen dieper in het Amazone-regenwoud door te dringen.

Tientallen betogers met lichaamsverf en gevederde hoofdtooien dansten dinsdag buiten het congresgebouw in de hoofdstad Brasilia om te protesteren tegen de bevindingen van de commissie.


'De dood van FUNAI zou een soort genocide zijn, omdat het ons heeft geadviseerd hoe te overleven', woorden van Francisco, de leider van de Kaingang-bevolking in zuid-Brazilië, geciteerd door het nieuwsagentschap Reuters. 'Deze wetgevers vertegenwoordigen de belangen van agribusiness, niet onze belangen.'

Eerder deze maand werd Antonio Costa, hoofd van FUNAI, ontslagen net dagen na een brutale aanval, waarbij tenminste 10 inheemsen gewond zijn geraakt. Hij klaagde dat FUNAI machteloos was geworden, nadat zijn budget met meer dan 40% was gekort. Hij zei verder, dat hij ontslagen was 'omdat ik eerlijk ben' en vanwege het verdedigen van de rechten van inheemse volkeren.

De aanval in de noordelijke staat van Maranhao werd uitgevoerd door boeren en grondeigenaren, aldus de autoriteiten. Meer dan 800.000 inheemse mensen van verschillende stammen wonen in Brazilië, minder dan 1% van de bevolking van het land.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC)

0 comments:

Een reactie plaatsen