woensdag 3 mei 2017

De Telegraaf: Groot rechercheonderzoek komt dicht in buurt president Bouterse

Persoonlijk contact Dirk S. - internationaal gesignaleerd - van Bouterse speelt voorname rol in omvangrijke witwaszaak

Schoothandelaren uit Nieuw-Schoonebeek en Sint-Maarten verdachten in zaak


Opnieuw komt een groot rechercheonderzoek akelig dicht in de buurt van de Surinaamse president Desi Bouterse. Dirk ’Diego’ S., een persoonlijk contact van de hoofdverdachte van de Decembermoorden, speelt een belangrijke rol in een zaak rond het witwassen van 8 miljoen euro, zo bericht De Telegraaf vandaag, woensdag 3 mei 2017.

Een exorbitant luxe disco in het Duitse Meppen waar miljoenen euro’s in zijn gepompt, is een van de panden waarop de recherche Noord- Nederland op 14 maart beslag legt. Die dag doen politie, defensie en FIOD invallen in panden in Nederland, Sint-Maarten, België en Duitsland. Het rechercheonderzoek draagt de naam ’Lenwe’ en is zeer omvangrijk. Justitie legt voor 8 miljoen euro beslag op panden. Twee schroothandelaren uit Nieuw-Schoonebeek en Sint-Maarten staan centraal in de zaak. Ze importeren oud metaal via bedrijven uit Suriname en Sint-Maarten.

De recherche focust op geldstromen van en naar deze twee mannen. Een van de personen die naar voren komen, is een vrouw met de bijnaam ’Mammie’. De Officier van Justitie laat de recherche naspeuren wie ze is en geeft opdracht tot een telecomonderzoek, zo blijkt uit zeer vertrouwelijke informatie in het bezit van De Telegraaf.

Deze ’Mammie’ blijkt de nu 52-jarige Luz Mejia C. te zijn: een vrouw die is geboren in het Colombiaanse Cali. Ze staat ingeschreven op een adres in Den Haag en woonde voorheen in Suriname. Haar echtgenoot is ene Dirk S. (58), geboren in Nijmegen. Hij blijkt in Suriname te verblijven. Dirk, alias ’Paultje’, ’Diego’ of ’Stapie’, staat internationaal gesignaleerd. De man moet nog een straf uitzitten van 180 dagen na een veroordeling voor witwassen. ’Paultje’ is eerder gepakt voor wapenbezit, gijzeling, ernstige bedreigingen en het bezit van harddrugs. Oud-officier Dirk S. is de zoon van een in Suriname zeer bekende oud-officier met dezelfde naam. De Nederlandse militair gaf in 1975 leiding aan het sportbureau in Suriname waar Bouterse kwam te werken. Hij was als officier ook de baas van Bouterse en zeer goed bevriend met hem. Na de coup in 1982 raakten ze zwaar gebrouilleerd en verliet S. senior Suriname.
Zijn zoon is van jongs af aan goed bevriend met de president.

Luz C. heeft eveneens een interessante achtergrond. Ze blijkt sinds 2012 betrokken te zijn geweest bij money-transfers. Er zijn grote bedragen overgemaakt van Nederland naar Colombia en van Suriname naar Nederland. Door de witwaseenheid Financial Intelligence Unit (FIU) zijn de transacties als verdacht aangemerkt. De geldstromen van het stel passen, net als bij de witwasverdachten uit Drenthe, volgens het OM niet bij hun inkomsten.

De recherche pluist dan sociale media uit waarop het stel actief is. De speurders slaan stijl achterover als ze foto’s ontdekken waarop niemand minder dan de president van Suriname poseert. Hij is te gast bij hun bruiloft (zie foto's - Bron: Facebook) en het stel zit op speciale stoelen op de eerste rij in een zaal bij het inauguratiefeest van Desi Bouterse in 2010. De twee onderhouden warme banden met ’Bouta’. Het zijn persoonlijke vrienden.

Uit tapgesprekken blijkt dat twee schroothandelaren uit Nieuw Schoonebeek vermoedelijk een lening hebben gekregen van 200.000 euro van Dirk S. Ze praten over het betalen van een rentebedrag van 24.000 euro. Een van de mannen werd in april vorig jaar nog aangehouden in Amsterdam met 100.000 euro, waarvan hij de herkomst niet kon verklaren.

Op basis van verschillende rechercheonderzoeken is in de laatste jaren bij opsporingsdiensten het vermoeden gerezen dat cocaïne uit Zuid-Amerika via Suriname in ladingen schroot naar Europa wordt gesmokkeld. In Suriname is de smokkel van coke het laatste jaar geëxplodeerd. 'Deze massale smokkel kan alleen gebeuren met medeweten van de overheid. Het is een ongelooflijk zorgwekkende ontwikkeling', zeiden de Surinaamse oud-politiecommissaris van Paramaribo Chan Santokhi en parlementslid Krishna Mathoera in een interview met deze krant in maart.

Bouterse moet in Nederland nog een straf van elf jaar uitzitten voor cocaïnesmokkel. Door zijn verkiezing tot president kan hij echter niet worden aangehouden. Bouterse is eerder gezien in het bijzijn van zware criminelen. Eerder publiceerde De Telegraaf foto’s waarop Bouterse poseert naast een in augustus in Paramaribo geliquideerde topcrimineel. En het kan nog dichter bij huis. De zoon van Bouterse, Dino, zit in de Verenigde Staten een straf van 16 jaar uit voor coke- en wapensmokkel. Terug naar het witwasonderzoek Lenwe.

Hebben politie en justitie Noord-Nederland nu een organisatie op de korrel die geld witwast dat afkomstig is van cocaïnesmokkel en misschien zelf ook actief is in het witte poeder? Bij de invallen in maart is in een pand van een van de ’schrootbroers’ in Nieuw-Schoonebeek nog naarstig naar coke gezocht. Er werd echter niets gevonden. Het openbaar ministerie Noord-Nederland geeft alleen een beperkte reactie. Officier van Justitie Gerben Wilbrink laat weten dat ’op dit moment’ Dirk S. en zijn vrouw geen verdachte zijn. Ook wordt niemand van de handel in cocaïne verdacht. 'We richten ons vooralsnog alleen op witwassen.'

Info uit onderzoek No Surrender

Het witwasonderzoek naar de ’schrootzwagers’ en de vrienden van Desi Bouterse komt voort uit een ander onderzoek in het Noorden, ’Akepa’, naar de motorclub No Surrender. Een afgeluisterd gesprek tussen een lid van de motorclub en een verdachte uit de witwaszaak zette de recherche op het spoor.
Een van de verdachten in de witwaszaak is een 47-jarige Surinamer uit Almere, die eerder een rol speelde in het onderzoek ’Tidore’ van enkele jaren geleden naar grootschalige smokkel van cocaïne vanuit Zuid-Amerika.
In het huis van deze man vond de politie in begin april 100.000 euro. Ook in de zaak Tidore dook president Bouterse op. Verdachten praatten in afgeluisterde gesprekken over ’Baas’, de bijnaam van de president. Desi en zijn zoon Dino zouden ingeschakeld zijn bij het redden van 400 kilo coke in een gestrand vliegtuig in Suriname.

0 comments:

Een reactie plaatsen