dinsdag 30 mei 2017

Deadline voor FARC-rebellen in Colombia om wapens te leveren met 20 dagen verlengd

Nog 20 dagen extra voor guerilla's om wapens te overhandigen aan VN-waarnemersEen deadline voor FARC-rebellen in Colombia om wapens te leveren als onderdeel van het historische vredesakkoord van het land is verlengd. De oorspronkelijke datum was vandaag, dinsdag 30 mei 2017, maar de regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia hebben afgesproken dat guerilla's nog 20 dagen zullen hebben om wapens te overhandigen aan VN-waarnemers, zo bericht onder andere EuroNews.


De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei in een televisietoespraak (zie onderaan): 'Deze wijziging van de datum heeft geen invloed op de stevige beslissing en de duidelijke inzet van de regering en de FARC om ons akkoord te eerbiedigen. Het internationale mechanisme om toezicht te houden en te verifiëren blijft haar rol uitoefenen tot de laatste FARC-wapens zijn overgebracht en verwijderd zijn van ons nationaal grondgebied.'
br />

Verschillende logistieke problemen hebben het FARC-demobilisatieproces vertraagd, dat in werking is getreden na het vredesakkoord van vorig jaar. De overeenkomst werd in september ondertekend, waarmee een einde werd gemaakt aan meer dan 50 jaar oorlog, die meer dan 220.000 levens heeft gekost.

De vredesovereenkomst werd afgewezen in een openbaar referendum, maar het werd in elk geval door het congres geduwd. Volgens de overeenkomst moeten rebellen in speciaal gebouwde kampen rond het land gaan wonen en hun wapens opgeven. Maar, er zijn vertragingen in de bouw van de kampen en de installatie van sanitaire voorzieningen en slaapmogelijkheden.

De eis dat de rebellen in kampen blijven, is ook verlengd tot 1 augustus.


(Red. De Surinaamse Krant/EuroNews/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen