maandag 29 mei 2017

Defensie helpt bij opruimen olievervuiling op Bonaire

Olie heeft ook kust van Curaçao en Aruba bereikt

Aruba gaat kosten schoonmaak en schade verhalen op oliemaatschappij Petrotrin


Eenheden van Defensie in het Caribisch gebied worden sinds vanochtend vroeg lokale tijd, maandag 29 mei 2017, ingezet bij het opruimen en in kaart brengen van de olievervuiling op Bonaire, Curaçao en Aruba. Op verzoek van Stichting Natuurparken Bonaire zijn zo’n dertig landmachtmilitairen gehuld in beschermende kleding in de Lagun aan de oostkust van Bonaire bezig met het opruimen van olieresten, aldus bericht Kikota ta Pasando.

De militairen van de 11e Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht zijn in het gebied als ‘landmachtcompagnie in de west’ en momenteel voor een oefening op het eiland.

Ook op Aruba zijn olieresten aangetroffen. Het rampenbureau van het land heeft assistentie gevraagd van Marinierskazerne Savaneta. De daar gestationeerde mariniers van de Koninklijke Marine zullen helpen de locaties waar vervuiling is opgetreden in kaart te brengen. Aruba zal vervolgens zelf overgaan tot het opruimen van de vervuiling.

De kosten van de schoonmaak en de toegebrachte schade van de op de noordkust van Aruba aanspoelende aardolie uit Trinidad, worden verhaald op oliemaatschappij Petrotrin. Dit heeft premier Mike Eman gezegd tijdens een speciaal ingelaste persconferentie zondagavond, aldus Caribich Netwerk, NTR.

Desgevraagd verklaart premier Eman dat tijdens de schoonmaak de gemaakte onkosten en de toegebrachte schade worden bijgehouden. Deze worden ook verhaald op Petrotrin. 'Er is fotografisch bewijs dat er fouten zijn gemaakt bij de opslag van de uitgelekte olie uit een bepaalde tank bij de raffinaderij van Petrotrin', aldus Eman.

De Arubaanse Dienst Openbare Werken (DOW) en vuilnisophaaldienst Serlimar nemen in eerste instantie de schoonmaak voor hun rekening. Met de Commandant van de Koninklijke Marine is contact opgenomen met het verzoek marinepersoneel beschikbaar te stellen om te helpen met de schoonmaak. 'Afhankelijk van hoeveel olie aanspoelt is het mogelijk dat we een beroep doen aan de bevolking om mee te helpen met schoonmaken. Dit moet onder begeleiding gebeuren en met speciale handschoenen en schoeisel, aangezien deze olie schadelijk is voor de huid', aldus Eman.

Het is afwachten hoeveel olie het eiland bereikt. De zeestroming kan een groot verschil uitmaken. DOW-directeur Marlon Croes voorziet dat de schoonmaak van de olie maanden kan gaan duren.


Op Curaçao wordt met behulp van een drone van Defensie een vergelijkbare actie uitgevoerd ter hoogte van St.Jorisbaai. Defensie levert daarmee informatie waarmee lokale opruimploegen heel gericht te werk kunnen gaan. Sinds gisteren worden olieresten aangetroffen.

De olie is vermoedelijk afkomstig uit Trinidad waar eind vorige maand een opslagtank van een lokale raffinaderij olie heeft gelekt. Curaçao begint nu ook de gevolgen van het barsten van een olietank bij de raffinaderij op Trinidad te ondervinden. eerder dit weekeinde kwamen de berichten uit Bonaire dat kleine olieresten met name aan de zuidoostkust van het eiland onder andere bij Sorobon zijn geconstateerd.

De olie is vooral voor vogels een groot gevaar. De Maritieme Autoriteit Curaçao meldt in een persbericht, dat er op Klein Curacao 83 individuele plekken resten olie zijn aangetroffen. Vandaag worden bij Sint joris, Ascencion en vanaf Shete Boka tot en met Watamula preventief extra controles gehouden. De Sea Turtle Conservation heeft voor morgen al een clean up georganiseerd, zo bericht het Antilliaans Dagblad.

0 comments:

Een reactie plaatsen