maandag 22 mei 2017

Demonstrant in brand gestoken in Caracas, Venezuela

Man door demonstranten beschuldigd pro-regering te zijn 


Slachtoffer overleeft brandstichting


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zondag 21 mei 2017 fel uitgehaald naar oppositie demonstranten die tijdens een demonstratie een man in brand hebben gestoken die beschuldigd werd voor de regering te zijn. 'Een persoon werd in brand gestoken, geslagen, gestoken ... Ze lynchten hem bijna, alleen omdat hij schreeuwde dat hij een Chavista was', zei Maduro en verwees naar de heersende socialistische beweging opgezet door zijn voorganger Hugo Chavez.

Getuigen van het incident van zaterdagmiddag, waaronder een fotograaf van Reuters, zeiden dat de menigte de man ervan beschuldigde een dief te zijn. Ongeveer 100 mensen, die deelnamen aan anti-Maduro protesten, omringden hem, overgoten hem met benzine en stak hem in Plaza Altamira in het oosten van Caracas in brand, aldus de getuigen. Hoewel sommigen in de menigte zeiden, dat hij zou moeten sterven, hielpen anderen hem en de man overleefde, zo bericht persbureau Reuters zondag.

Maduro toonde een video van het incident op de staats-tv en identificeerde man als Orlando Figuera, 21, en dat hij in het ziekenhuis werd behandeld voor ernstige brandwonden. Beelden lieten hem bijna naakt rennend zien met vlammen op zijn rug.

'Het verbranden van een persoon, omdat hij een Chavista is, lijkt een haatmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheidheid te zijn', zei Maduro tijdens zijn wekelijkse tv-programma, waarin ook een andere video te zien was van iemand die in elkaar wordt geslagen, evenals beelden van betogers die Molotov-cocktails werpen.

De 54-jarige president zegt, dat betogers uit zijn op een gewelddadige staatsgreep tegen hem met Amerikaanse hulp en dat steeds meer Chavistas worden vervolgen in binnen-en buitenland. Eerder deze week vergeleken hij het met de nazi-behandeling van joden.

'Venezuela wordt geconfronteerd met een coupbeweging die in haat en onverdraagzaamheid veranderd is, zeer vergelijkbaar met het nazi-fascisme', herhaalde hij op zondag.
  

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen