dinsdag 16 mei 2017

Directeur Surinaamse Hout- en Houtverwerkingsindustrie (SHHI) ontkent op corrupte wijze houtconcessie te hebben verkregen

'Het bedrijf had tot nu toe geen houtconcessie'


Satin Soekhoe, directeur van de Surinaamse Hout- en Houtverwerkingsindustrie (SHHI), weerspreekt elke bewering, dat zijn bedrijf via politieke beïnvloeding of betaling van steekpenningen gedaan kreeg, dat hem een houtconcessie is toegewezen. Er is geen sprake van dat hij door oneigenlijke handelingen gedaan heeft gekregen dat een houtconcessie van Suriwood Lumber Company is ingetrokken en daarna aan hem is toegewezen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 16 mei 2017.

Integendeel heeft hij de indruk, dat door een gemene zaak Suriwood de houtkapvergunning die hij vóór dat bedrijf had, had gekregen. De directeur zegt in tegenstelling tot beweringen in de media, dat dit de eerste houtconcessie is die het bedrijf heeft gekregen. De onderneming richt zich voornamelijk op export van gezaagd hout naar voornamelijk Europa en de VS.

'We hebben een heel grote verwerkingscapaciteit en een grote behoefte aan rondhout voor verwerking. Het bedrijf had tot nu toe geen houtconcessie', stelt Soekhoe.

De aanvraag voor de bedoelde concessie van iets meer dan achttienduizend hectare werd op 7 december 2015 ingediend. Op aangeven van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) werd met instemming van Soekhoe de figuratieve kaart gewijzigd. Een deel van het beoogde areaal moest eruit, omdat daar al eerder houtkap had plaatsgevonden. Als laatste moest de ondernemer nog een bewijs van de bank overleggen, dat het bedrijf voldoende geld heeft om een exploratie uit te voeren. Hij nam een lening van 30.000 Amerikaanse dollar wat voor de SBB, die de kosten voor de exploratie geraamd had op 27.000 dollar, voldoende was.

Op 27 januari kreeg Suriwood dezelfde concessie toegewezen, ondanks dat SHHI via haar advocaat een brief naar toenmalig minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) Steven Relyveld had gestuurd om de concessie niet uit te geven. Frappant is, aldus de Ware Tijd, dat Suriwood een figuratieve kaart bij haar aanvraag had ingediend die overeenkwam met de kaart die op advies van SBB was gewijzigd.

Zijn opvolger Roline Samsoedien stelde een onderzoek in waarbij alle documenten en de gevolgde procedure onder de loep zijn genomen door de bewindsvrouwe. Ze trok de concessie van Suriwood toen in en gaf die vervolgens aan SHHI. Volgens Soekhoe heeft zij hiermee het onrecht dat hem en zijn bedrijf was aangedaan, gecorrigeerd. (Bron document: Red. De Surinaamse Krant)

0 comments:

Een reactie plaatsen