zondag 21 mei 2017

Dode bij gewelddadige botsingen tussen betogers en oproerpolitie in havenstad Buenaventura, Colombia

Demonstranten eisen betere openbare voorzieningen


Veel van de 415.000 inwoners van de stad ontberen toegang tot stromend water en andere basisdiensten


Gewelddadige botsingen tussen betogers en oproerpolitie in Colombia hebben één persoon het leven gekost en bijna een dozijn gewond in de havenstad Buenaventura. Protesten en stakingen zijn sinds dinsdag in Buenaventura aan de gang, omdat de inwoners betere openbare voorzieningen eisen in de Stille Oceaan havenstad, die door geweld en armoede achteruit is gegaan. 

Media - waaronder El Spectador - melden vandaag, zondag 21 mei 2017, de dood van een betoger. Meer dan 40 anderen werden gearresteerd tijdens de botsingen. 

Buenaventura is de hoofdpoort van het land naar Azië en staat garant voor ongeveer de helft van Colombia's maritieme handel. Toch hebben veel van de 415.000 inwoners van de stad geen toegang tot stromend water en andere basisdiensten. 

Onderhandelingen tussen protestleiders en de nationale overheid mislukten vrijdag na dagen van vreedzame protesten. De protesten werden hierop gewelddadig. Er zijn berichten van plundering en vandalisme. 
De secretaris-generaal van president Juan Manuel Santos, Alfonso Prada, zei dat de regering het recht van mensen op vreedzame protesten heeft gerespecteerd, maar waarschuwde dat het gewelddadige handelingen niet zou tolereren.

Video's op social media tonen plunderaars die 's avonds en 's nachts winkels plunderen, terwijl de dagverslagen van vrijdag gemaskeerde jongeren toonden die stenen gooiden naar de politie, die met traangas reageerde. De burgemeester van de stad, Eliécer Arboleda, stelde om middernacht de avondklok in en zei dat het van kracht zou blijven 'tot de orde volledig is hersteld'.

Op Twitter veroordeelde president Juan Manuel Santos 'vandalisme en plundering' en zei, dat de situatie onder controle was.


Volgens de lokale bewoners heeft de regering de gevreesde anti-oproer-eenheid ESMAD (Escuadrones Móviles Antidisturbios de la Policía Nacional) ingebracht om de demonstranten te lijf te gaan. Ondanks de onderdrukking van de regering hebben tienduizenden inwoners van Buenaventura zaterdag de protesten op de straten hervat. 


Buenaventura's armoede en werkloosheid zijn aanzienlijk hoger dan het nationale gemiddelde. De havenstad heeft langdurige extreme armoede geleden door corruptie. De drie voormalige burgemeesters van de stad zijn in de gevangenis, verdacht van verduistering. Buenaventura lijdt ook onder maffia-stijl georganiseerde misdaad.De protesten lijken weinig of geen invloed te hebben op de havenoperaties. De Colombiaanse Nationale Politie heeft een video geplaatst op Twitter die politiemotoren laat zien die vrachtwagens escorteren op de weg die de stad verbindt met de Valle de Cauca, het industriële achterland.


(Red. De Surinaamse Krant/El Spectador/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen