woensdag 17 mei 2017

Drie oud-agenten in Colombia aangehouden verdacht van foltering

'Marteling blijft algemeen en systematisch in Colombia'

'De partij die hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor deze daden is de staat'


Uit een onderzoek door het kantoor van de advocaat-generaal in het departement Guainia in Colombia is vastgesteld, dat in 2012 drie voormalige politieagenten en een lokale koopman martelmethoden gebruikten om een ​​bekentenis van Jacobo Hernandez, in verband met de verkoop van goud, af te dwingen. Dit bericht TeleSUR vandaag, woensdag 17 mei 2017.

Volgens het onderzoek gebruikten de agenten, om informatie van Hernandez te verkrijgen, een tang en een steekvlam om zijn vingers te verwonden en zijn borst te verbranden, waardoor hij ernstig verwondingen opliep. De beschuldigde daders die door het onderzoek zijn geïdentificeerd zijn Omar Alberto Serrano Pineda, Yasmani Murillo Posada, Elkin Ricardo Echavarria Vasco en Delquis Echevarria Segovia.

De advocaat-generaal blijft de zaak onderzoeken om te bepalen of er andere betrokkenen waren. 'Marteling blijft algemeen en systematisch in Colombia. De partij die hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor deze daden is de staat', zegt Isabelle Heyer, lid van de Colombiaanse Juristencommissie in de Latijns-Amerikaanse Herald Tribune.

Marteling en geweld door staats- en paramilitaire actoren zijn lange tijd gewoon geweest tijdens het decennia lange conflict in Colombia, vooral in landelijke, meestal inheemse en Afro-Colombiaanse departementen zoals Guainia. Sinds de ondertekening van het vredesakkoord tussen de Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia (FARC) en de overheid is geweld door de staat en paramilitaire troepen daadwerkelijk toegenomen, volgens verschillende studies.

(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR)

0 comments:

Een reactie plaatsen