woensdag 17 mei 2017

Dubieuze praktijken rond container houttransport ter hoogte van mast 16 langs Afobakaweg

'Ministerie van ROGB op de hoogte van onregelmatigheden'


Bronnen hebben de redactie van het Dagblad Suriname geïnformeerd over enkele ongekende praktijken langs de Afobakaweg, zo schrijft het dagblad woensdag 17 mei 2017. Ter hoogte van mast 16 werd rondhout in containers geladen. Er waren zeker 15 trucks die op hun lading stonden te wachten. Blijkbaar is deze activiteit al langere tijd gaande, aangezien het niet de eerste keer is dat het dagblad met dit bericht wordt geconfronteerd. 

De trucks werden een poos ook achtervolgd door de bronnen van de krant om te zien als er door autoriteiten ook controle wordt uitgevoerd. Dit zeker, omdat op de plek waar de houtblokken werden ingeladen, geen gezagdragers te zien waren.

Vernomen wordt dat de transportwagens gewoon langs de SBB-controlepost (Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht) rijden. Controle bleek er niet te zijn. 'Dit is al jaren aan de gang, maar niet zo openlijk zoals nu. Nu is er ook bewijs', stelt de bron. Het vermoeden wordt geopperd dat door de afwezigheid van controle op dit soort activiteiten, de ruimte wordt opengehouden voor illegale praktijken, waaronder het smokkelen van hout.

Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer zegt in een reactie, dat containers veiliger zijn voor het transport van rondhout. De transporteurs worden dan ook beperkt in de hoeveelheid die zij laden. Vaak genoeg worden de trekkers zodanig geladen, dat mensen voorzichtig er langs lopen of rijden. In het verkeer is soms zelfs te zien hoe bepaalde verkeersdeelnemers ongeacht verkeersopstoppingen, op een afstand rijden van de trucks met houtblokken.

'Hierdoor gaan wegen kapot. Tevens is het levensgevaarlijk over de weg. Onlangs is één van de trucks omgekanteld. Gelukkig waren er geen mensen in de omgeving', stelt de bewindsvrouwe. Feit is wel dat er controle moet komen.

Voordat de houtblokken worden ingeladen, worden die door SBB genummerd. Dat is de taak van de boswachters. De minister geeft direct mee, dat het ministerie ervan op de hoogte is dat er onregelmatigheden plaatsvinden. Daartoe zijn de autoriteiten momenteel een onderzoek aan het voorbereiden. 'Alles wordt meegenomen, ook dit geval. Zodra er misstanden zijn, wordt er een onderzoek ingesteld', aldus Samsoedin.

0 comments:

Een reactie plaatsen