dinsdag 16 mei 2017

Ecuador is een belangrijk transitpunt is geworden voor cocaïnesmokkelaars

'In de afgelopen vijf jaar is een van de grootste stijgingen in cocaïne inbeslagnames waargenomen in Ecuador'


De Spaanse autoriteiten zeggen, dat zij met de Ecuadoraanse politie samenwerkte om een ​​vrachtschip voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land te stoppen met meer dan 5.5 ton cocaïne aan boord onderweg naar Spanje. De Spaanse nationale politie zei ook, dat een andere boot, een Venezolaans vissersvaartuig, met 2,4 ton cocaïne werd onderschept. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei, dat Ecuadoraanse agenten bijna 3 zeemijl voor de kust van de provincie Santa Elena aan boord van het schip gingen, aldus Associated Press, zo bericht Business Insider vandaag, dinsdag 16 mei 2017. 

Een verklaring, afgegeven gisteren, stelt dat het schip geladen was met Colombiaanse cocaïne in de Stille Oceaan en door het Panamakanaal en over de Atlantische Oceaan naar Europa zou varen. De verklaring, gezien door AP, zei dat de zending was georganiseerd door een drugshandelbende in het noordoosten van Galicië.

De politie heeft 176 zakken met cocaïne gevonden, verborgen in de vracht, en de 20 mannen op het schip werden gearresteerd. Een van hen was een Spanjaard die hoorde bij de Galicische smokkelbende. Vier anderen werden gearresteerd in Spanje. Nieuwswebsite El Comercio noemde de vondst de grootste in Ecuador's geschiedenis.

Autoriteiten in Ecuador namen 5.5 ton cocaïne in beslag en arresteerden 20 mannen op 11 mei 2017 (Bron foto's:. Diego Fuentes Acosta/Twitter)

De beslaglegging van bijna 8 ton cocaïne komt na een week waarin de Ecuadoraanse autoriteiten 3,5 ton in vier operaties onderschepten, aldus El Universo. De eerste vangst was 4 mei, toen een Kustwachtpatrouille een boot bij de Galapagos-eilanden stopte met twee Ecuadoranen en een Colombiaan aan boord, waarbij 964 kilo cocaïne werd gevonden naar verluidt bestemd voor Midden-Amerika. Een dag later, in het kleine vissersdorp Anconcito op de centrale kust van Ecuador, vond de politie meer dan 500 kilo cocaïne en arresteerde 23 Ecuadoranen die naar verluidt betrokken waren bij drugshandel naar de VS.

Op zaterdag ontdekte de politie, geholpen door honden, meer dan een ton cocaïne, verborgen in een container met een commerciële bananenverzending (een populaire smokkelmethode voor smokkelaars) bestemd voor België.

Op zondag vond de politie in een vissersdorp, ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Quito, nog een ton cocaïne dat over zee zou worden verscheept. De laatste twee inbeslagnames leverden geen arrestaties op.

Ecuador, gelegen tussen grote cocaïneproducenten in Peru en Colombia, is al lang een overslagpunt voor de drug. De laatste jaren lijken te onderstrepen, hoe het land snel een belangrijk transitpunt is geworden voor drugshandelaars.

'In de afgelopen vijf jaar is een van de grootste stijgingen in cocaïne inbeslagnames waargenomen in Ecuador, waar de hoeveelheid aan in beslag genomen cocaïne met meer dan 242 procent is gestegen, in 2014 tot 50 ton', schreef VN's Internationale Narcotica Controle Raad in haar rapport over 2015.

(Red. De Surinaamse Krant/ Business Insider/El Universo/AP/El Comercio)

0 comments:

Een reactie plaatsen