dinsdag 23 mei 2017

Gongrijpbos, hoek Meurs- en Kennedyweg in Para, wordt omgebouwd tot educatief park

Gongrijpbos wordt nu slechts gebruikt als parkeerplaats voor taxi’s


Het natuurlandschap op de hoek van de Meurs- en Kennedyweg in Para wordt omgebouwd tot een educatief park, compleet met educatieve natuur attracties en multifunctionele benuttingsmogelijkheden. Het Gongrijpbos bestaat nu uit oude Mora Excelsa bomen en wordt slechts gebruikt als parkeerplaats voor taxi’s. Het park krijgt binnenkort bestraten looppaden, container units, speeltuinen, kunstwerk/beeldhouwerij, uitkijktoren/ lovetower, fonteinen, recreatie hutten en educatie zalen. Dit meldt het districtscommissariaat Para vandaag, dinsdag 23 mei 2017.

Dit landschap van ongeveer 2 hectare groot is tussen 1910 en 1923 aangelegd door Justus Wilhelm Gongrijp voor natuur wetenschappelijke onderzoeken en in 1965 uitgegeven voor botanische en houtteeltkundige onderzoeken aan de Dienst ’s Landsbosbeheer.

Gongrijpbos wordt vandaag de dag slechts gebruikt als taxistandplaats. Het onderdirectoraat Bosbeheer van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer zal samen met het commissariaat en ondernemers in Para het Gongrijpbos ombouwen tot een educatief park.

Het ombouwen omvat het in oude staat herstellen van het terrein, omrasteren, opzetten van een educatie gebouw compleet met multifunctionele zaal, recreatie kampjes, kinderatrracties en accommodatie van bepaalde in beslag genomen beschermde diersoorten. Ondernemers in het district Para krijgen de gelegenheid te participeren bij het opzetten van het park. Middels een samenwerkingsovereenkomst met ondernemers, moet het project zelfvoorzienend zijn.

Het natuurlandschap is vernoemd naar Gongrijp, Justus Wilhelm, geboren te plantage Clevia aan de Surinamerivier op 20 mei 1885. Na zijn studie aan de Landbouw Hogeschool te Wageningen werd hij in 1907 aangesteld als aspirant-houtvester bij het Bureau Boswezen in Suriname. In 1910 werd hij benoemd tot hoofd van deze dienst en bleef aan tot 1923. Gongrijp werkte niet alleen aan de bosbouw in Suriname, maar ook aan algemeen natuurwetenschappelijke onderzoekingen. Dit resulteerde in de stelling van bosreservaten met genummerde bomen in diverse delen van het land. Het Gongrijpbos, de Gongrijptop ten noorden van de Emmaketen en de Gongrijpstraat in Paramaribo zijn naar hem vernoemd. Gongrijp overleed op 3 oktober 1974 te Breda. 

0 comments:

Een reactie plaatsen