dinsdag 9 mei 2017

Granman Albert Aboikoni der Saramaccaners vreest voor zijn leven

Groep Amina - van granman Naze Amina - bedreigt granman Albert Aboikoni te Asindohopo

'Albert liegt, hij gebruikt alleen leugens om zich te verdedigen'


'Ik vrees voor mijn leven, omdat het gaat om dezelfde mensen die Belfon Aboikoni hadden  gegijzeld. Ik acht ze daarom ertoe in staat ergere dingen te doen.' Dat zegt Albert Aboikoni naar aanleiding van een poging van de Amina groep om hun granman Naze Amina te brengen naar het kantoor waar officieel grootopperhoofd van Saramaccaners zetelt te Asindohopo. 

'Het was een grote groep mensen van meer dan dertig mannen. Sommigen waren gewapend met messen en houwers. Ze kunnen niet liegen, want we hebben alles op camera vastgelegd', zegt Aboikoni.

Hij blijft erbij, dat hij de onbetwiste granman van de Saramaccaners is. Hij zegt dat de politie erger heeft voorkomen. Volgens Aboikoni was hij aan het vergaderen in het kantoor toen de groep van de Amina's trachtten hun granman naar binnen te brengen om het kantoor over te nemen.

'Albert liegt, hij gebruikt alleen leugens om zich te verdedigen', reageert Naltus Naana, ex-districtscommissaris van Boven-Suriname, die het granmanschap van Naze Amina ondersteunt. Naana maakte ook deel van de groep die zondag in Asindohopo was en ontkent dat er mannen waren met messen en houwers. 'Hij is een leugenaar om zijn machtsvertoon goed te praten.'

Naana zegt dat de Saramaccaanse gemeenschap Aboikoni geen vrijbrief moet geven om leiding te geven, omdat hij onder andere in het verleden heeft gezorgd dat er geen artsen meer zijn op Dyumu. Behalve, dat de twee groepen de granman functie claimen, is er ook een derde groep. Die heeft in februari 2015 Frans Banai aangewezen.

In een persverklaring schrijft het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) naar aanleiding van de gebeurtenissen van zondag, dat de regering zich intensiever zal bezighouden met deze kwestie. Ze zal spoedig praten met alle hoofdkapiteins, dorpsoudsten en andere personen van de Saamaka stam. RO- minister Edgar Dikan zal hiervoor heel binnenkort een uitnodiging sturen naar de verschillende betrokkenen.

0 comments:

Een reactie plaatsen