maandag 29 mei 2017

Hart zichtbaar bij nieuw ontdekt 'transparant' kikkertje in Ecuador's Amazone

De Hyalinobatrachium Yaku heeft een deels doorzichtige huidIn de Neotropics leeft een groep zogenaamde glazenkikkers die iedereen doen verbazen met hun transparante huid die hun buikjes bedekt en hun organen eronder toont. Een recent ontdekte nieuwe soort in de Amazone in Ecuador gaat echter een stap verder, door zijn hart volledig te laten zien dankzij de doorzichtige huid die zich uitstrekt over de borst en buik. Dit nieuwe amfibie wordt beschreven door een team van wetenschappers onder leiding van dr. Juan M. Guayasamin,  Universidad San Francisco de Quito, Ecuador, in het blad ZooKeys, zo bericht EurekAlert! vandaag, maandag 29 mei 2017.

Het kan ook onderscheiden worden door de relatief grote donkergroene vlekken aan de achterzijde van de kop en het voorste deel van het lichaam. Bovendien heeft de soort een karakteristieke lange roep. De nieuwe kikker heet Hyalinobatrachium Yaku, waar de soortnaam (Yaku) 'Water' betekent in de lokale Kichwa taal.

Water, en meer specifiek traag stromende stromen, zijn cruciaal voor de voortplanting van alle bekende glaskikkers. Het voortplantingsgedrag is ook vrij ongewoon in deze soort. Mannetjes worden vaak waargenomen die van de onderkant van bladeren hun roep laten horen en om te zorgen voor eicelkoppelingen.


Na het identificeren van individuen van de nieuwe soort op drie plaatsen, merken de onderzoekers op dat er gedragsverschillen tussen de populaties zijn.


 ### Oorspronkelijke bron: Guayasamin JM, Cisneros-Heredia DF, Maynard RJ, Lynch RL, Culebras J, Hamilton PS (2017) Een prachtige nieuwe glaskikker (Centrolenidae, Hyalinobatrachium) van Amazone Ecuador. ZooKeys 673: 1-20. https://doi.org/10.3897/zookeys.673.12108

0 comments:

Een reactie plaatsen