vrijdag 5 mei 2017

Het is slecht gesteld met overheidscontrole op stropen eieren bedreigde en beschermde zeeschildpadden

Tekort aan jachtopzieners geeft stropers vrij spel op stranden Galibi en Braamspunt


Een tekort aan jachtopzieners en overmoed van ‘kapers’ zijn de meest belangrijke redenen die het stropen van schildpadeieren in stand houden. 'Er is controle, maar er zijn niet voldoende manschappen ter plaatse', zegt Roy Ho Tsoi, belast met het beheer over de afdeling Jachtopzieners, vandaag, vrijdag 5 mei 2017, in de Ware Tijd.

Het tekort aan personeel speelt al geruime tijd. De recente inbeslagname van 32.000 schildpadeieren door de politie van Albina, heeft de autoriteiten opnieuw met de neus op de feiten gedrukt. Het is de grootste vangst in jaren. In dezelfde periode heeft de politie nog eens 5.500 krapé-eieren in beslag genomen.

De eieren worden verzameld in de dorpen en wanneer er een grote hoeveelheid is worden deze afgeleverd aan de opkopers. De controle strekt zich daarom ook uit naar de dorpen, maar dat gebeurt niet met regelmaat.

Ho Tsoi: 'We willen de mensen niet stigmatiseren.'

Voor Galibi zijn er drie jachtopzieners en acht ondersteunende seizoenarbeiders beschikbaar en voor Braamspunt drie jachtopzieners en zes ondersteunende seizoenarbeiders. De afdeling Jachtopzieners heeft onlangs een oproep geplaatst voor vrijwilligers voor Braamspunt. Vanwege geldgebrek en de afstand kunnen er geen vrijwilligers in Galibi geplaatst worden.

0 comments:

Een reactie plaatsen