vrijdag 19 mei 2017

Hoogste rechtbank Brazilië geeft toestemming voor onderzoek naar president Temer

Temer beschuldigd betalingen te hebben goedgekeurd om mogelijke getuige zwijgen op te leggen in corruptieonderzoek

Ondanks bewijslast neemt president geen ontslag 


In Brazilië heeft de hoogste rechtbank gisteren toestemming gegeven voor een onderzoek naar president Michel Temer. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn in een uitgebreide corruptiezaak. Temer weigert voorlopig af te treden, aldus diverse Braziliaanse en internationale media vandaag, vrijdag 19 mei 2017.

De rechtse Temer kwam een tijdje terug aan de macht na het ontslag van zijn linkse voorgangster Dilma Rousseff, ook na een corruptieaffaire. Nu staat dus ook de nieuwe president onder druk vanwege een corruptieschandaal.

De Braziliaanse president wordt ervan beschuldigd betalingen te hebben goedgekeurd om een mogelijke getuige het zwijgen op te leggen in een corruptieonderzoek. Het gaat om ex-parlementsvoorzitter Cunha, de drijvende kracht achter de afzetting van Temers voorganger. Hij zit momenteel een celstraf van vijftien jaar uit.

Op geluidsopnames zou te horen zijn hoe het staatshoofd akkoord gaat met het betalen van smeergeld aan Cunha in ruil voor diens zwijgen.


Het Hooggerechtshof in Brazilië is nu dus een onderzoek naar hem gestart. Temer heeft alvast laten weten dat hij ondanks de bewijslast geen ontslag zal nemen en zegt daarnaast ook volkomen onschuldig te zijn. Het nieuws sloeg alvast in als een bom op de financiële markten. De aandelenmarkt in São Paulo ging bij de opening hard onderuit.

0 comments:

Een reactie plaatsen