zondag 28 mei 2017

Inheemsen Venezuela steunen nieuw Grondwet-plan president Nicolas Maduro

Minister van Inheemse Volkeren Nunez erkent ontwikkeling inheemsen onder regering-Maduro

Inheemse gemeenschappen willen het recht hun eigen taal te spreken opgenomen zien in de nieuwe Grondwet


Venezuela's inheemse gemeenschappen verzamelden zich gisteren in de hoofdstad Caracas om hun steun te betuigen aan het overheidsplan om een ​​nieuwe Grondwet op te stellen. Pogingen om de Nationale Assemblee (ANC, Assembly Asamblea Nacional) te kiezen, die belast is met de opstelling van de nieuwe grondwet, zijn aan de gang. Vertegenwoordigers van de inheemse volkeren zullen 8 van de 545 zetels in de ANC bezetten. Tijdens de actie op de centrale Plaza Venezuela van de stad erkende de minister van Inheemse Volkeren Aloha Nunez de voortgang die de inheemse gemeenschappen onder de socialistische regering hadden gemaakt. Dit berichten vandaag, zondag 28 mei 2017, diverse nationale- en internationale media.

Verbetering van de inheemse rechten is een van de beleidsvormen van de regerende socialistische partij. De inheemse gemeenschappen stellen voor om het recht hun eigen taal te spreken op te nemen in de nieuwe Grondwet, om het de officiële status, naast het Spaans, te geven.

President Nicolas Maduro is voornemens de politieke dialoog te vergemakkelijken door de Grondwet in het land te wijzigen, dat anti-overheids protesten heeft gezien sinds de conservatieven de presidentiële race in 2013 hebben verloren.

Elias Jaua, minister van Onderwijs en hoofd van de presidentiële commissie die de taak heeft om de ANC te vormen, zei dat de nieuwe Grondwet 'vrede en coëxistentie tussen alle Venezolanen zal waarborgen'.

De voornaamste oppositionele coalitie, bekend door zijn Spaanse acroniem MUD, heeft geweigerd deel te nemen aan het proces. Demonstranten gingen gisteren weer de straat op om tegen de regering te protesteren, zoals ze dat sinds april bijna elke dag hebben gedaan.(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/Xinhua) 

0 comments:

Een reactie plaatsen