dinsdag 16 mei 2017

Jonge anti-regeringsactivisten bij Assemblee-vergadering met Bouterse

Maisha Neus: 'Oppositiepartijen en vakbonden houden te veel rekening met anderen'


De aanwezigheid van president Desi Bouterse tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee vanmiddag, dinsdag 16 mei 2017, heeft de aandacht van Curtis Hofwijks. actieleider van ‘We zijn Moe’, Bryan Boerleider van het Burgercollectief en activiste Maisha Neus. Zij wonen de openbare vergadering bij. 

'Dit is het huis van het volk en ik wil horen wat de president te zeggen heeft', zegt Neus, aldus de Ware Tijd.

De precaire economische situatie staat hoog op de agenda. De noodmaatregelen zullen uitvoerig worden besproken.

De vergadering, die aanvankelijk om half één 's middags zou beginnen is om twee uur nog niet aangevangen. Hierover zegt Boerleider: 'Daarom werkt het land zo inefficiënt. Ik ben benieuwd naar de anansi tori van de president, en ook naar wat de volksvertegenwoordigers doen.'

Hofwijks die vooral geïnteresseerd is in het crisisplan, zegt hierover: 'Ik wil de vragen van de leden horen.' Hij vindt dat ongeacht welke partij aan de macht is de oppositie zich niet slechts constructief moet opstellen. 'Constructieve oppositie snap ik niet. Wat goed is moet je ondersteunen. Wat fout is moet je afwijzen', zei hij eerder in een gesprek met de Ware Tijd.

Volgens Hofwijks is ons politiek bestel dusdanig verziekt. Als de regering opstapt zoals zijn actiegroep eist, moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, meent hij. Een tussentijdse kabinet ziet hij echter wel als alternatief. Als de regering opstapt, heeft de actiegroep een plan, maar hij vindt het te prematuur om hiermee al te zwaaien.

Boerleider gaat ervan uit dat de jongeren de ouderen nodig hebben en omgekeerd. De jongeren moeten volgens hem in staat zijn om te tonen dat ze ook bestaansrecht hebben. 'We gaan ook niet over ons heen laten lopen.'

Neus ergert zich aan een 'heel verziekt systeem, niet alleen aan de regering'. Ook stoort ze zich aan oppositionele politieke partijen en vakbonden die volgens haar te veel rekening zouden houden met anderen. 'Maar zonder eenheid is verandering niet mogelijk.' Het Burgercollectief wil namelijk dat de huidige regering opstapt, terwijl de vakbeweging erop staat dat onder andere de brandstofprijzen verlaagd worden en effectieve armoedebestrijding eist.

0 comments:

Een reactie plaatsen