zondag 7 mei 2017

Krachtig geluid actievoerende organisaties in Nickerie en oproep voor demonstratie op 13 mei in rijstdistrict

Onvrede over afwijzing vergunningsaanvraag voor protest zaterdag 6 mei

Voorzitter AKMOS, Binda, eist vertrek president Bouterse en regering


De vakbeweging, het Burgercollectief, de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) en ondernemer Liakat Mahawatkhan hebben gisteren in Nickerie aangegeven dat een krachtig signaal gestuurd wordt naar de regering op 13 mei. In de districten zijn de problemen volgens hen nog erger dan in Paramaribo. Veel bedrijven sluiten hun deuren door het beleid dat gevoerd wordt door de regering. Een delegatie van de organisaties die eisen dat de verarming van het volk een halt wordt toegeroepen en de brandstofprijzen teruggedraaid worden, was gisteren in Nickerie om te mobiliseren, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 7 mei 2017.

Sham Binda van het Burgercollectief en AKMOS gaat een stap verder. Geëist wordt dat president Desi Bouterse en de regering naar huis gaan. Er is geen geloof meer in dat de regering in staat is het tij te keren.

Dayanand Dwarka en Robby Naarendorp van C-47 hadden geen goed woord over voor het afwijzen van de vergunning voor de demonstratie die gisteren gehouden zou worden. Zij zijn ervan overtuigd, dat Nickerie op zaterdag 13 mei massaal op straat zal komen. Binda en Mahawatkhan voerden aan, dat kleine en middelgrote ondernemingen het hoofd niet meer boven water kunnen houden. In Nickerie is ook te zien hoeveel bedrijven hun deuren moeten sluiten. Het volk is niet meer in staat om de eindjes aan elkaar te knopen.

Mahawatkhan verwacht dat ook de rijstboeren op straat komen. Als het zo doorgaat, valt de hele sector in elkaar. De ondernemer zei dat de tijd waarin mensen bang waren om doodgeschoten te worden, voorbij is. Mensen moeten volgens hem opkomen voor hun rechten, anders komt er geen ommekeer in de onhoudbare situatie.

Robby Berenstein, voorzitter van C-47, voerde aan dat het slechte beleid van de regering de oorzaak van is dat het land in zo een diep dal terecht is gekomen. De corruptie wordt niet aangepakt. Steeds worden er maatregelen genomen om de situatie erger te maken voor het volk. De vakbeweging is vorig jaar de straat opgegaan om te protesteren tegen de maatregelen die met het Internationaal Monetair Fonds was overeengekomen. Een van de zaken was de verhoging van de stroomtarieven. Nu is de brandstofprijs verhoogd door extra government take te innen.

Berenstein benadrukte dat er totaal geen overleg hierover is gepleegd met de sociale partners en maatschappelijke groepen. Hij haalde aan dat overal alleen maar problemen zijn. Gezondheidszorg en onderwijs noemde hij als voorbeelden. Mensen in Nickerie moeten steeds meer neertellen om hun kinderen in Paramaribo vervolgstudies te laten volgen. De verarming zet zich verder voort. Daarom wordt er geprotesteerd. Verwacht wordt dat Nickerie komende zaterdag een duidelijk antwoord geeft aan de regering.

0 comments:

Een reactie plaatsen