donderdag 11 mei 2017

Meest recente maatregel Centrale Bank van Suriname roept vragen op

'Wij produceren nog onvoldoende en zijn daardoor te afhankelijk van producten buitenland'


Er is nog onduidelijkheid rond de meest recente maatregel die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan het invoeren is om de valutamarkt verder te stabiliseren. De bank wil valutaleningen beperken tot ondernemingen die kunnen aantonen dat zij valuta verdienen in het buitenland. Hiermee moet de oneigenlijke vraag naar valuta ontmoedigd en het vertrouwen in de Srd verder hersteld worden. 

'Hiermee los je het grotere probleem niet op. 'Wij produceren nog onvoldoende en zijn daardoor te afhankelijk van producten uit het buitenland', zegt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), vandaag, donderdag 11 mei 2017, in de Ware Tijd. Zijn organisatie moet nog een ontmoeting met de CBvS hebben om beter geïnformeerd te worden over wat de bedoeling van de maatregel precies is.

Het probleem is, dat de rentes voor leningen in valuta veel lager zijn, 8 procent, dan leningen in Srd, 18 procent. 'Maar, de hoge Srd-rentes maken dat er geen productie op gang komt. Want producenten kunnen het zich niet permitteren. Banken op hun beurt investeren ook niet makkelijk in productie bedrijven omdat ze vinden dat het risico te groot is. Handelaren daarentegen maken zich niet druk om hoge rentes, omdat zij hun producten binnen zes maanden kunnen verkopen en hun prijzen alleen hoeven op te schroeven als de rentes of koersen stijgen', zegt Bilkerdijk.

Criticus en econoom Guillermo Samson ziet ook geen heil in de maatregel van de Centrale Bank. 'Dit gaat het gebrek aan vertrouwen in de Srd niet helpen herstellen. Mensen zullen blijven zoeken naar valuta en hun geld naar het buitenland blijven sluizen.'

Samson ziet deze maatregel als een noodzaak vanwege het tekort aan valuta. Daarnaast is volgens hem de overheid hardleers en luistert niet naar deskundig advies over welke maatregelen er getroffen moeten worden.

1 comments:

  1. Import afhankelijke bedrijven zullen Sur. dollars moeten lenen tegen een veel hogere rente( 18- 20% ipv.8%)om vervolgens op de zwarte markt de nodige vreemde valuta te kopen voor de import van hun produkten.Het gevolg daarvan is de zwarte markt koers zal blijven stijgen. De produkten zullen voor de consument nog duurder worden vanwege de hoge rente die moet worden betaald en de stijging van de koers.

    BeantwoordenVerwijderen