zondag 7 mei 2017

Mijnwerkers in Peru gaan in juni in staking

Staking is protest tegen nieuwe arbeidsregels van overheid die werknemersrechten afkalven

(Bron foto: Twitter)
Peru is 's werelds tweede producent koper, zink en zilver en de zesde producent van goud


Peruaanse mijnwerkers hebben gisteren ingestemd om een ​​nationale staking in juni te houden uit protest tegen de 'anti-arbeids' overheidsvoorstellen, zegt Ricardo Juarez, secretaris-generaal van de Nationale Federatie van Mijnwerkers, Metaalbewerkers en Staalbouwerkers, zaterdag 6 mei 2017 tegen het persbureau Reuters. 

Leden van de federatie, een parapluorganisatie voor honderden vakbonden die werknemers vertegenwoordigen in sommige van de grootste mijnen van het land, hadden elkaar ontmoet in de hoofdstad Lima, om te stemmen over de maatregel.

Peru is 's werelds tweede producent van koper, zink en zilver en de zesde producent van goud. De staking is een protest 'tegen de nieuwe arbeidsregels die werknemersrechten verminderen die de overheid probeert op te leggen', aldus Juarez.


De groep - waarvan de leden werkzaam zijn bij mijnen die eigendom zijn van bedrijven als Barrick Gold Corp, BHP Billiton PLC en Newmont Mining Corp - zullen elkaar opnieuw ontmoeten in de eerste week van juni om een ​​definitieve datum voor de staking vast te stellen, aldus Juarez.

De nationale staking zou de eerste zijn onder president Pedro Pablo Kuczynski, een voormalig beleggingsbankier en voorstander van vrije markten, die de afgelopen jaren investeringen heeft willen aantrekken.


Vertegenwoordigers van Peru's ministerie van Arbeid waren niet direct beschikbaar voor commentaar. Een landelijke staking twee jaar geleden had weinig invloed op de productie, aangezien bedrijven alternatieve plannen klaar hadden liggen.

Peru heeft in de afgelopen jaren enkele van de hoogste groeicijfers in de regio gepresenteerd, maar de economie blijft afhankelijk van mijnbouw, en conflicten tussen mijnbouwbedrijven en georganiseerde arbeiders, evenals inheemse gemeenschappen, zijn daar gebruikelijk.

Zenon Mujica, secretaris-generaal van de vakbond die werknemers vertegenwoordigt bij de Cerro Verde-kopermijn van Freeport-McMoRan Inc - Peru's grootste mijn -, hebben besloten niet deel te nemen aan de geplande staking.

Mujica had eerder gisteren gezegd, dat Cerro Verde-werknemers aan het evalueren waren of ze wel of niet gaan staken, nadat het bedrijf de werknemers had gedreigd met maatregelen vanwege een eerdere staking. De drie weken durende staking van de arbeiders in maart had grote gevolgen voor de mijn.

Vorige week keerden werknemers van de Southern Copper Corp's Toquepala en Cuajone-mijnen en de Ilo-raffinaderij na een staking van twee weken weer terug aan het werk. Het bedrijf zei, dat de productie met slechts 1.418 ton was verminderde. De twee mijnen produceerden vorig jaar 310.000 ton koper, aldus de data van regeringszijde.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen