woensdag 24 mei 2017

Milieuorganisaties willen dat procureur-generaal (pg) gevraagd onderzoek doet naar zandafgravingen Braamspunt

Organisaties hebben weinig vertrouwen in minister Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen


Milieuorganisaties hebben aan de procureur-generaal gevraagd onderzoek te doen naar de zandafgravingen op Braamspunt. Zij hebben weinig vertrouwen in minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen die voet bij stuk houdt, dat alles prima verloopt en geen reden ziet om op te treden. Er wordt tot laat in de avond gewerkt midden in het legseizoen van de bedreigde zeeschildpadden.

De milieuorganisaties zijn gisteren met beeldmateriaal en een brief naar de procureur-generaal gegaan. Aan hem wordt in de brief met onderwerp ‘Aanklacht tegen zandafgravingen te Braamspunt vanwege illegaal graven in de avonduren door concessionarissen,’ het belang uitgelegd van de landtong aan de monding van de Surinamerivier. Aangehaald is ook de toezegging van Dodson, dat hij de vergunningen zou intrekken als mocht blijken dat tegen de regels in gegraven zou worden in de avonduren, wanneer de zeeschildpadden leggen.

Sinds februari vragen milieuorganisaties, waaronder het WWF Guianas, Conservation International Suriname en de zogenoemde 'organisatie' ProBios van Erlan Sleur, stopzetting van de afgravingen. Er is actie gevoerd op Braamspunt en op het Onafhankelijkheidsplein. Een delegatie van het parlement is poolshoogte gaan nemen op de legstranden. Een paar weken geleden hebben de organisaties nog een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee.

Suriname is een van de weinige plekken waar zeeschildpadden hun eieren komen leggen. De mens met haar visnetten en grote liefde voor schildpadeieren, vormt het grootste gevaar. Door de jaren heen is het legstrand van Braamspunt van 20 kilometer geslonken naar slechts 2. Er wordt al jaren zand gegraven langs dit strand. Minister Dodson heeft de opgravingen een jaar geleden stopgezet. Maar, er is weer toestemming gegeven voor graven 'in het groter belang'.

De zandrits is van groot belang voor ecotoerisme, het ecologisch balans, de oeververdediging van Paramaribo en Weg Naar Zee, waar ondertussen weer land wordt gewonnen.

'Men heeft gewoon lak aan wat er gebeurt. We hebben het over duurzame inkomstenbronnen voor Suriname. Niet voor vier concessionarissen, maar voor het hele land. Wij vinden dit onkan, het is gewoon gruwelijk wat er daar gebeurt. Wij willen dat het afgraven meteen stopt.'

Er wordt niet meer gerekend op Dodson. Dat blijkt duidelijk uit de brief aan de procureur-generaal. 'Aangezien er weinig vertrouwen is in het handelen van minister Dodson gezien zijn eerdere houding, vragen we aan u om een onderzoek in te stellen naar dit handelen van de concessionarissen en mocht u overtuigd zijn dat de echtheid van dit illegaal handelen van de concessionarissen, om dit door te geven aan de minister om het zandgraven per direct stop te laten zetten.'

De milieuorganisaties zouden van plan zijn internationaal aandacht te vragen voor hetgeen gebeurt op Braamspunt.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen