maandag 15 mei 2017

Minister Hoefdraad en Guyanese collega naar 42e Islamitische Ontwikkelingsbank-vergadering te Jeddah, Saoedi-Arabië

'Paramaribo werkt hard aan het uitzetten van projecten met de IsDB'De ministers van Financiën van Guyana en Suriname, Winston Jordan en Gillmore Hoefdraad, hebben hun respectieve delegaties geleid naar de 42e Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB)-vergadering, die zondag in Jeddah, Saoedi-Arabië, is gestart. De zogenoemde alternate govenor van Suriname aan de Islamitische Bank, dr. Anwar Lalmohamed (raadsadviseur), maakt ook deel uit van de Surinaamse delegatie, zo is vandaag, maandag 15 mei 2017, te lezen in het Dagblad Suriname. 

Volgens Lalmohamed werkt Paramaribo hard aan het uitzetten van projecten met de bank, met inbegrip van onder meer het gezondheidszorgversterkingsproject, een gedetailleerd ontwerp van een nieuw Academisch Ziekenhuis, twee opleidingsprojecten en het werkprogramma voor 2017-2020. Suriname heeft een langere geschiedenis met de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) en de IsDB, terwijl Guyana het tweede land in Zuid-Amerika was om zich bij de multilaterale organisaties aan te sluiten.

‘Guyana en Suriname delen veel overeenkomsten en hebben een enorm ontwikkelingspotentieel’, zei Lalmohamed. Momenteel heeft Guyana zes projecten ingediend voor financiering bij de IsDB, en andere projecten zijn in de pijplijn. Guyana is echter bezorgd over het ‘trage tempo’ van de beoordeling van de bank en de goedkeuring van zijn projectvoorstellen en zal zijn aanwezigheid in Jeddah gebruiken om deze projecten vooruit te schuiven.

In veel gebieden van ontwikkeling loopt Guyana voor op Suriname en op andere gebieden is Suriname voor Guyana. ‘Beide landen werken samen in ‘reverse linkage’ of technologieoverdracht op rijst met Maleisië en ‘reverse linkage’ met Indonesië op vee’, aldus Lalmohamed. ‘In het algemeen hebben onze twee buurlanden een uitstekende coöperatieve geest die we met elkaar delen in de ontwikkeling van onze landen. Wij zijn twee lid landen van de OIC die de samenwerking tussen zuid en zuid versterken’, voegde hij eraan toe.

Intensieve voorbereidingen zijn aan de gang voor de jaarlijkse bijeenkomst van de Islamitische bankgroep. De agenda van de vergadering van de gouverneurs omvat een jongerentop, gericht op de vorming van de toekomst van de jeugd en het vergroten van de jeugdbetrokkenheid in sociaal -economische ontwikkeling. Deelnemers omvatten senior ambtenaren en jeugdgroepen van verschillende specialisaties uit de lidstaten. De ontmoeting zal jongeren uit de lidstaten een kans bieden om deel te nemen aan de workshops en verschillende evenementen, waarin hoogwaardige deskundigen uit de particuliere en publieke sectoren, de academische wereld en het maatschappelijk middenveld zullen deelnemen.0 comments:

Een reactie plaatsen