vrijdag 5 mei 2017

Minister Van der San niet formeel op hoogte van opzeggen vertrouwen Politiebond in korpsleiding

VHP-leider wil van Bouterse opheldering over uitspraak 'demonstraties door buitenland aangestuurd'


Minister Eugene van der San van Justitie en Politie heeft gisteren in De Nationale Assemblee aangegeven dat hij formeel niet op de hoogte is, dat de Surinaamse Politiebond het vertrouwen in de korpschef heeft opgezegd. Wanneer hij formeel op de hoogte is gesteld hiervan, zal hij nagaan hoe het protocol eruitziet om de samenwerking op te zeggen. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 5 mei 2017.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi had informatie hierover gevraagd. Hij wilde weten wat de regering zal doen. Hij haalde aan, dat het om een ernstige kwestie gaat.

De bond heeft in een brief aan president Desi Bouterse gevraagd om vervanging van de leiding van het Korps Politie Suriname. De brief is vorige maand naar het Kabinet van de President verstuurd. Dit bevestigde bondswoordvoerder Revelino Eijk gisteren in de Ware Tijd. 

Het stoort de bond dat afspraken die met de korpsleiding zijn gemaakt maar niet worden uitgevoerd. Met name afspraken, die met korpschef Agnes Daniël zijn gemaakt in bijzijn van ex-minister Jennifer van Dijk-Silos, worden maar niet in werking gebracht. 'De druppel die de emmer deed overlopen' heeft volgens Eijk betrekking op de inspecteursopleiding. Er is volgens het bondsbestuurslid duidelijk met de korpschef overeengekomen, dat de volgorde die zou worden gehanteerd bij het benoemen van de geslaagde inspecteurs in functies verkeerd is. De korpschef heeft volgens hem in bijzijn van de ex-minister toegegeven, dat het bondsbestuur gelijk heeft en dat de lijst zou worden gecorrigeerd. 

Het bondsbestuur heeft zich daarom ernstig eraan gestoord, dat Daniël desondanks de nieuwe lijst aan de nieuwe minister van Justitie en Politie, Eugène van der San, heeft overgelegd waardoor de minister daaraan goedkeuring heeft verleend.

Santokhi was het eens met het Assembleelid Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (PALU) dat er veel onrust in het land is. Santokhi merkte op, dat president Desi Bouterse, die de rust moet garanderen, juist heeft aangegeven dat de demonstraties worden aangestuurd door het buitenland. Hij wilde weten welke acties de regering internationaal heeft ondernomen. Hij benadrukte dat de president De Nationale Assemblee moet informeren.

De criminaliteitsbestrijding werd eveneens aangekaart in De Nationale Assemblee. Ook het dragen van een doodsmasker en het optreden van de politie tijdens de vreedzame demonstratie van 18 april werden aan de kaak gesteld.

Van der San zei, dat hij inhoudelijk niet in zal gaan op de bestrijding van de criminaliteit, aangezien dit vraagstuk niet vooraf door hem is voorbereid. Hij was in het parlement om kennis te maken met de Assemblee.
In algemene zin gaf hij aan, dat de criminaliteit ernstig wordt aangepakt. Daarover had hij zich uitgelaten tijdens de rouwdienst van de Chinese gemeenschap voor een bij een brand (aangestoken door overvallers) omgekomen winkelier en zijn zoon. Aangezien zijn uitlatingen niet goed zijn overgekomen, heeft hij zich hierover in een officieel bericht verontschuldigd. De minister wil het daarbij laten.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen