dinsdag 9 mei 2017

Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme geen voorstander van consumptiegoederen vooraf te financieren

Nu nog slechts vijftien producten op basisgoederenlijst


Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) is er geen voorstander van om consumptiegoederen vooraf te financieren. Dit zal ook toegepast worden in het project ‘goedkope basisgoederen’ waarbij een beperkt aantal basisgoederen vrij van invoerrechten en omzetbelasting geïmporteerd worden en tegen een lagere prijs dan normaal verkocht zullen worden aan de consument. Minister Ferdinand Welzijn van HI en T, noemt het principieel om geen consumptiegoederen vooraf te financieren. 

'De behoefte aan grondstoffen en equipement is geïdentificeerd en ondernemers mogen financiering aanvragen voor gebruik in de productiesector ten behoeve van de werkgelegenheid', aldus de minister vandaag, dinsdag 9 mei 2017, in de Ware Tijd.

Het is de bedoeling om de consumptiegoederen die op de lijst voorkomen, in verband met deze overweging, van de lijst te halen. Zo wordt kippenworst na juni van de lijst geschrapt.

De basisgoederenlijst bevat vijftien producten: aardappelen, babymelk in blik, badzeep in blokvorm, bruine bonen, groene- en gele erwten, kindervoeding van granen, kippenworstjes, knoflook, lucifer, maandverband, tampons, tomaten- en oliesardine, spijsolie, uien, wegwerpluiers en zout.

Het project wordt uit een lening van de Islamic Development Bank gefinancierd. Het ministerie wil met deze principiële overweging de lokale productie stimuleren. Daarom zal bij het project goedkope basisgoederen de focus gelegd worden op de import van producten die hier verder verwerkt kunnen worden. Zo worden grondstoffen voor toiletpapier vrij van invoerrechten geïmporteerd.

Welzijn laat weten dat het project al in gang is gezet. Het ministerie heeft bij de aankondiging van het project in februari een onderhoud gehad met onder anderen importeurs.

0 comments:

Een reactie plaatsen