donderdag 25 mei 2017

Ministeries Brazilië ontruimd na rellen; leger moet orde herstellen

President Temer roept per presidentieel decreet leger op om orde te handhaven

(Bron foto: EPA)

In de Braziliaanse hoofdstad Brasília is een protestdemonstratie van naar schatting zo’n 100 duizend mensen tegen president Michel Temer gisteren, woensdag 24 mei 2017, uitgelopen op zware ongeregeldheden. Betogers stichtten brand in de ministeries van Landbouw, van Ontwikkeling en van Cultuur en richtten diverse vernielingen aan. De politie trad op met traangas en rubberkogels. Om drie uur lokale tijd werden alle ministeries in de Braziliaanse hoofdstad ontruimd. 

Temer nam daarop zijn toevlucht tot een drastische en ongebruikelijke maatregel. Hij riep per presidentieel decreet het leger op om de orde te handhaven in de hoofdstad.

Aan het begin van de avond hadden legertroepen posities ingenomen in en rond het Palacio do Planalto, waar Temer zijn werkzaamheden uitvoert, en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Later zullen ook de andere ministeries in het regeringscentrum Esplanada in Brasília door militairen worden bewaakt.

In totaal zullen zo’n 1,500 legereenheden actief zijn in de Braziliaanse hoofdstad. Het presidentieel decreet is tot 31 mei van kracht.


Het besluit van Temer zorgde voor grote commotie in het parlement. Er ontstond een handgemeen en duw- en trekwerk tussen afgevaardigden van de oppositie en kamerleden van Temers regeringspartij PMDB. Parlementsvoorzitter Rodrigo Maia besloot de zitting daarna stil te leggen.

Temer, die vorig jaar als vice-president de afgezette Dilma Rousseff opvolgde als staatshoofd, ligt onder vuur nadat vorige week bandopnamen opdoken waarop hij zijn goedkeuring gaf aan het betalen van zwijggeld aan voormalig kamervoorzitter Eduardo Cunha. Eerder deze week gingen in verschillende grote steden van Brazilië al tienduizenden mensen de straat op om het aftreden van de president te eisen. Braziliaanse oppositiepartijen willen inmiddels ook voor Temer een afzettingsprocedure starten.Op uitnodiging van vakbonden en sociale bewegingen bezetten demonstranten het veld voor het Congres, om hun onvrede te uiten met diepgaande hervormingen die Temer door het Congres probeert te jagen. Het gaat onder meer om het verhogen van de pensioenleeftijd, en het flexibiliseren van de arbeidsmarkt.

Volgens Temer zijn de maatregelen nodig om de noodlijdende economie er bovenop te helpen en de regeringsbegroting weer op orde te krijgen. Vakbonden, sociale bewegingen en de linkse oppositie zijn woedend over de plannen omdat het de armere lagen van de bevolking onevenredig hard raakt. Ze vinden de ingrijpende maatregelen bovendien onacceptabel in de huidige politieke context, met de president, het halve Congres en acht ministers onder vuur wegens corruptie. Ze eisen het aftreden van de president, en uitstel van de debatten over de hervormingen.

Maar de president peinst er niet over het veld te ruimen. Hij zegt dat hij het slachtoffer is van een complot, en houdt vol onschuldig te zijn. De steun voor de president in het Congres brokkelt ondertussen in rap tempo af. De voorzitter van de senaat vroeg Temer in omslachtige bewoordingen op te stappen, om 'een einde te maken aan de crisis'.
(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/PZC/Volkskrant)

0 comments:

Een reactie plaatsen