maandag 15 mei 2017

Mogelijk inzet van ratten in Colombia bij ruimen landmijnen

Organisatie Apopo heeft succesvol 'HeroRAT's' ingezet in Cambodja, Mozambique en Angola 

(Bron foto: Apopo)
Meeste landmijnen niet van metaal, maar zelfgemaakt van kunststof of glas gevuld met explosieven en niet met metaaldetectoren te vinden


Colombia heeft een landmijnprobleem. Hoewel het bijna onmogelijk is exacte gegevens te verzamelen over het aantal landmijnen dat nog steeds actief is, zijn de beste schattingen dat minstens 30 van de 32 regio's in het land een mijnendreiging hebben. Sinds december 2016 zijn er in totaal 11.460 landmijnslachtoffers geweest, waarvan 2.266 dodelijk waren en 9.194 schade veroorzaakten. Deze cijfers plaatsen Colombia op de tweede plaats, na Afghanistan, als het gaat om landmijnslachtoffers wereldwijd. Nu het vredesproces van de regering en de rebellen van de FARC goed op gang is, is het tijd om te rehabiliteren en te herbouwen. Dit bericht The City Paper Bogota, zondag 14 mei 2017.Echter, actieve landmijnen vormen een ernstige structurele belemmering voor deze inspanningen. De Colombiaanse regering erkent dit en heeft zich verplicht, aldus het Verbod op Landmijnen-verdrag, om alle bekende mijnenvelden tegen 2021 te hebben geruimd. Gezien de omvang van Colombia en de omvang van het probleem lijkt vijf jaar een extreem ambitieus en bijna onrealistisch tijdschema om de mijnen te verwijderen.

Het proces wordt aanzienlijk vertraagd, omdat de meeste landmijnen in Colombia niet van metaal zijn. Het zijn zelfgemaakte mijnen samengesteld uit kunststof of glas gevuld met explosieven. Metaaldetectoren zijn nutteloos op kunststof en glas. Landmijnen moeten worden gedetecteerd door een moeizaam langzaam en gevaarlijk proces van volledige uitgraving met een troffel, een vierkante meter tegelijk.

Een mens die gebruikmaakt van de volledige opgravingsmethodologie kan slechts maximaal 8 vierkante meter per dag verwijderen, waardoor het 2021-doelwit op zijn minst onrealistisch lijkt, met daarbij het ongelooflijke risico voor menselijk leven.


Een non-profit organisatie, Apopo, heeft echter een unieke oplossing: ratten. Apopo traint wat zij noemen HeroRAT's om landmijnen te detecteren en heeft ze succesvol in Cambodja, Mozambique en Angola gebruikt, en binnenkort in Zimbabwe. Als zij financiering van de overheid kunnen krijgen, zal Apopo haar hoogopgeleide HeroRAT's naar Colombia brengen. Tot nu toe hebben ratten blijk gegeven een zeer efficiënte vorm van mijnenruiming te hebben. In vergelijking met de volledige uitgravingstechniek, kan een rat in slechts 30 minuten een gebied controleren ter grootte van een tennisbaan, en verhoogt de veiligheid van hun menselijke begeleiders, die aan de kant van de zone staan, aanzienlijk.

Terwijl zowel honden als ratten een fijn gevoel van geur hebben, overtreffen ratten honden veel meer in efficiëntie. Het duurt ongeveer negen maanden om een ​​rat te trainen en te certificeren om landmijnen te detecteren. Het duurt daarentegen twee jaar om een mijndetectiehond te trainen en het kost tien keer zo veel. Natuurlijk zijn ratten ook veel kleiner dan mijndetectiehonden en gelukkig voor hen, zijn ze te licht om een ​​mijn tot ontploffing te brengen als ze dichtbij komen.

Apopo en haar vierpotige team willen positief bijdragen aan het vredesproces in Colombia door ervoor te zorgen, dat het risico van landmijnen snel wordt teruggebracht tot een niveau waarin gemeenschappen veilig kunnen leven en duurzame ontwikkeling kan bloeien.

De NGO werkt momenteel samen met de Colombiaanse Mijn Actie Autoriteit (DAICMA, Dirección para la Acción Integral contra Minas Antipersonal) om een ​​programma op te zetten om de productiviteit van de inspanningen om mijnen te verwijderen te verhogen.

Lokale Colombianen worden opgeleid als rattenbegeleiders en zoekmethoden worden verfijnd en aangepast voor de omstandigheden in Colombia. Zodra de lokale teams zijn opgeleid en voldoende vaardigheid hebben bereikt, worden ze getoetst en geaccrediteerd in overeenstemming met de Colombiaanse Nationale Mijn Actie Standaarden.

(Red. De Surinaamse Krant/The City Paper Bogota/Apopo)

0 comments:

Een reactie plaatsen