woensdag 17 mei 2017

Monetaire ondersteuningsprogramma IMF is beëindigd

Beëindiging komt op verzoek van Suriname


Het monetaire ondersteuningsprogramma dat tussen Suriname en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was overeengekomen, is beëindigd. Dat bevestigt Raphael Anspach van de voorlichtingsafdeling van het IMF, aldus de Ware Tijd dinsdagmiddag 16 mei 2017.

De zogenoemde standby-arrangement werd medio vorig jaar getekend voor een bedrag van 487 miljoen Amerikaanse dollar. De beëindiging komt op verzoek van Suriname.

'We can confirm that the 2016 SBA has been cancelled at the request of the Surinamese authorities', zegt Anspach. Hij voegt eraan toe, dat een dergelijke overeenkomst van kracht is totdat deze is geëxpireerd of wordt beëindigd wanneer het desbetreffend land dat vraagt.

Vorige week zei minister van Financiën Gillmore Hoefdraad in het parlement, dat de financieel-economische situatie van de regering zodanig verbeterd is, dat het IMF-programma niet meer nodig is.

In het parlement merkte VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi dinsdagmiddag op, dat Suriname overkomt als een 'staatsoplichter'. De basisvereisten van het IMF zouden zijn uitgevoerd met als enkel doel snel aan geld te komen omdat de regering financieel muurvast zat, maar dat het programma niet verder zou worden uitgevoerd.

Vooralsnog is onduidelijk of president Bouterse vandaag nog zal antwoorden op de zaken die door assembleeleden naar voren zijn gebracht.

De Telegraaf woensdag 17 mei 2017

IMF staakt steun aan Suriname op verzoek 

Vandaag, 06:52
PARAMARIBO - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de financiële ondersteuning aan Suriname stopgezet. Dit is gebeurd op verzoek van Suriname.
  
Desi Bouterse
  Desi Bouterse
  Foto: ANP
  Dat heeft een woordvoerder van de financiële instelling dinsdag aan het ANP bevestigd.
  Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad zei vorige week al in het Surinaamse parlement dat Suriname de steun voor de betalingsbalans niet meer nodig heeft.

  Noodkrediet

  Volgens hem ziet de financiële situatie er nu beter uit dan in april vorig jaar. Toen bereikten Suriname en het IMF overeenstemming over een noodkrediet van 425 miljoen euro. Van dat bedrag is in juni vorig jaar alleen het eerste deel van een kleine 80 miljoen euro overgemaakt.
  Na deze eerste steun verslechterde de relatie tussen Suriname en het IMF. De regering van president Desi Bouterse weigerde de subsidies op brandstof, elektriciteit en water verder af te bouwen, zoals het IMF had geëist.

  Niet te dragen

  Volgens Bouterse zou een verdere verhoging van de prijzen niet te dragen zijn door de burgers. Voor het IMF was dit reden om de tweede betaling aan Suriname niet te doen.
  Inmiddels had de minister van Financiën op de internationale kapitaalmarkt via een obligatielening 550 miljoen Amerikaanse dollar opgehaald.
  Ook bij andere internationale organisaties zoals de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Islamitische Ontwikkelingsbank heeft hij geld geleend.

  Kritiek

  Deze leningen hebben hem veel kritiek opgeleverd, omdat hij volgende generaties in Suriname opscheept met de terugbetaling.
  De Surinaamse economie staat zwaar onder druk door de enorme daling van de prijzen van onder meer olie en goud en financieel wanbeleid. Daardoor is de financiële positie van het land uitgehold en is de economie in een recessie beland.

  0 comments:

  Een reactie plaatsen