woensdag 17 mei 2017

Naast financiële voordelen voor inwoners Antofagasta, Chili, door mijnbouw veel mensen met longkanker

'Ondanks dat zij het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking hebben, hebben ze de laagste levensverwachting in Chili'De mijnbouwindustrie heeft financiële voordelen opgeleverd voor de inwoners van Antofagasta, een stad in het noordelijke deel van Chili. Helaas, het geld dat zij uit de industrie halen, gaat ten koste van hun gezondheid, er zijn immers meer inwoners gerapporteerd met verschillende ziekten zoals longkanker. Dit bericht vandaag, woensdag 17 mei 2017, The Science Times. 

In een artikel gepubliceerd door Agence France-Presse heeft de mijnbouwindustrie in Antofagasta de inwoners geholpen hun jaarinkomen te verhogen tot bijna een dubbel nationaal gemiddelde, rond 36.000 dollar. Maar, in ruil daarvoor wordt aan de mijnbouwindustrie ook toegeschreven het hoogste aantal longkanker doden van Chili.

In de laatste data van het Instituut voor Volksgezondheid heeft deze stad in Chili meer dan een verdubbeld gemiddelde aan longkanker doden van onder 35 per 100.000 inwoners. De gezondheidsinstantie heeft hierover een studie uitgevoerd en vond 16 verschillende metalen in het stof in de mijnbouwlocaties van Antofagasta.

In een artikel gepubliceerd in Phys.org, zei het Antofagasta Medisch College in Chili, dat ze de volgende metalen in het stof gevonden hebben: arseen, cadmium, zink, chroom, koper, lood en mangaan. Dit is veel meer is dan de norm van Chili. Het is niet alleen longkanker die de doodsoorzaak in Antofagasta is geweest. Wetenschappers in Chili vonden ook een groot aantal sterftegevallen door blaas- en huidkanker onder de burgers.

Antofagasta Medisch College president Aliro Bolados zei, dat de bewoners blootgesteld zijn aan een biologisch experiment, blootgesteld aan 'zulke verontreinigingsniveaus'.
'Wetenschappers vinden dat het Antofagasta-gebied een biologisch experiment ondergaat om de bevolking bloot te stellen aan dergelijke niveaus van verontreiniging', zei hij.

Mensen in Chili die nu in hun veertiger of vijftiger jaren zijn, hebben een hoger risico op kanker in Antofagasta, zei Catterina Ferrecio, plaatsvervangend hoofd van het Centrum voor Gevorderde Studie van Chronische Ziekten, Epidemiologie en Kanker. 'Ondanks dat zij het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking hebben, hebben ze de laagste levensverwachting in Chili', zei ze.


(Red. De Surinaamse Krant/The Science Times/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen