donderdag 4 mei 2017

Newmont verliest in Peru in hoger beroep rechtszaak van een aardappelboerin

Zoveelste tegenvaller voor Newmont in plannen bouw Conga-goudmijn in Cajamarca-regioPeru's Hooggerechtshof heeft woensdag 3 mei 2017 ten gunste van een boer uitspraak gedaan, van wie Newmont Mining Corp had beweerd dat hij illegaal zijn land had bezet, een klap, een gigantische tegenvaller voor het bedrijf en zijn langdurige inspanningen om een ​​goudmijn - de Conga mijn - van $ 5 miljard in het Andes-land te bouwen. Dit bericht het persbureau Reuters woensdag. Newmont is in Suriname eigenaar van de Merian-goudmijn in het oosten van het land.

Een lagere rechter had in 2014 ten gunste van aardappelboerin Máxima Acuña in 2014 uitspraak gedaan, waarop Newmont in hoger beroep ging. Twee civiele zaken om het eigendom van het land te bepalen, zijn nog steeds onder de rechter.

Newmont zette plannen om de Conga-mijn te bouwen in de wacht, nadat gewelddadige protesten uitbraken in Peru's noordelijke Cajamarca-regio, een van de armste regio's van het land en de op één na grootste wat betreft goudproductie.


Milieuactivisten zeiden, dat de mijn lokale waterbronnen zou vergiftigen en dat mensen die daar wonen en boeren zouden moeten verhuizen. Acuña had gezegd, dat haar huis werd vernietigd als onderdeel van de bouw van de mijn en dat de pogingen van de familie om het te herbouwen zijn geblokkeerd.

Newmont's Peruaanse vestiging Minera Yanacocha SRL, waarin Peru's Buenaventura SAA een junior partner is, sleepte de vrouw voor de rechter en beweerde dat ze zijn land 'had verzwakt'. 'Ik voel me gelukkig en verheugd dat hier in de hoofdstad ook gerechtigheid is', zei Acuña, die vorig jaar de Goldman-prijs voor milieuactivisme won, na de terechtzitting op woensdag. 'Ik hoop alleen niet meer te hoeven lijden door misbruik van het bedrijf.'
Na aanleiding van de rechterlijke beslissing heeft de advocaat van de Yanacocha-goudmijn van Newmont, Christian Schroder, tegen verslaggevers gezegd dat het bedrijf de betwiste gronden als zijn eigendom beschouwde. Yanacocha staat open voor 'dialoog met de familie om niet alle lopende zaken voort te zetten', zei hij.

Yanacocha's mijn, ook in Cajamarca, is historisch gezien de grootste van het land geweest, maar de productie is in de afgelopen jaren gedaald. Conga zou naar verwachting de verouderende Yanacocha compenseren. In een verklaring zei Yanacocha, dat het de uitspraak van het Hooggerechtshof zou respecteren en 'de rechten van het bedrijf blijven verdedigen' in de aanhangige civiele rechtszaken.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

Ter extra informatie:

0 comments:

Een reactie plaatsen