maandag 1 mei 2017

NRC: De vrouw die Suriname wil redden

Maisha Neus is de nieuwe felle voorvrouw van de protesten tegen de Surinaamse regering


Journaliste Nina Jurna heeft voor het NRC van vandaag, maandag 1 me 2017, de Surinaamse activiste Maisha Neus geinterviewd. Begin april zwaaide Maisha Neus tijdens een demonstratie met een grote Surinaamse vlag en hield ze een vurige speech. Een dag later wist heel Suriname van haar bestaan. Wie was deze uitgesproken jonge vrouw die op haar schouder de kaart van Suriname heeft laten tatoeëren en tijdens de manifestatie zo plotseling op de voorgrond aanwezig was?

Maisha Neus (30) eiste dat president Desi Bouterse af zou treden, dat er nieuwe verkiezingen zouden komen en ze riep Surinamers op tot massaal protest.

Door haar lef is ze nu in korte tijd uitgegroeid tot de informele leider van de protesten tegen de regering van Bouterse, die Suriname al weken in hun greep houden. De toespraak van Neus: Veel Surinamers zijn nog steeds bang voor Bouterse vanwege zijn rol als legerleider in de jaren tachtig tijdens de militaire dictatuur en zijn verantwoordelijkheid voor de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers, in december 1982.


Nu staat er ineens een moedige activist in de voorste linie, een vrouw nog wel, die zich harder uitspreekt tegen Bouterse dan eerdere demonstranten deden. Haar toon is radicaler dan de ingetogen burgerbeweging ‘Wij zijn Moe’ die in 2015 was gestart met een eenmansactie van Curtis Hofwijks.

Lees hier het gehele artikel.


1 comments:

  1. een toppertje en hopelijk een blijver ze heeft lef en laat zien dat er niet te sollen is met haar, ik volg het op fb ook omdat ons hart in suriname ligt, zien het land elk jaar steeds meer achteruit gaan en ook vrienden van ons moeten steeds meer bezuinigen, maar waar bezuinig je op als je salaris is gehalveerd en de boodschappen verdubbeld in prijs

    BeantwoordenVerwijderen