zaterdag 6 mei 2017

Openbaar Ministerie Peru start onderzoek naar betrokkenheid oud-president Humala bij mensenrechtenschendingen

Humala zou als legerofficier leiding hebben gegeven aan martelen en vermoorden burgers


Het kantoor van Peru's nationale aanklager heeft gisteren een onderzoek geopend naar beschuldigingen van 'misdaden tegen de menselijkheid' in verband met de strijd tegen de linkse guerrilla's in de jaren negentig, in een zaak waarbij voormalig president Ollanta Humala (zie foto - Bron: Carlo Allegri/Reuters) was betrokken. Dit bericht het persbureau Reuters vandaag, zaterdag 6 mei 2017.

Het onderzoek komt nadat de getuigenis van twee nieuwe getuigen, dat soldaten onder Humala's bevel op de militaire basis Madre Mia burgers zouden hebben gemarteld en vermoord. Humala was een legerofficier tijdens Peru's bloedige campagne tegen de Maoïstische guerrillagroep Lichtend Pad in de jaren 1980 en 1990.

Humala heeft publiekelijk de beschuldigingen ontkend.

Lees hier dit artikel.
Hij was aanvankelijk politiek links, maar tijdens zijn regeerperiode van vijf jaar - van 2011 tot en met 2016 - schoof hij richting rechts, en propageerde een vrije markt beleid en steunde een wet die het ontkennen van de rol van Lichtend Pad in een burgeroorlog die in 1980 begon en 69.000 mensenlevens kostte, strafbaar stelt.

Hij werd vorig jaar vervangen door president Pedro Pablo Kuczynski, een voormalig beleggingsbankier en voorstander van vrije markten.

Een eerdere zaak inzake de vermeende mensenrechtenschendingen werd in 2009 geseponeerd door gebrek aan bewijsmateriaal. Maar, gelekte transcripten van opgenomen telefoongesprekken die in de afgelopen weken in de lokale media zijn gepubliceerd, lijken te wijzen op het door Humala omkopen van slachtoffers van marteling. Maar, ook dit wordt door hem ontkend.

Om dit bericht te kunnen lezen, klik hier.
(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen