vrijdag 12 mei 2017

Oppositie woedend over weigeren vergunning voor protestmanifestatie op Kerkplein 20 mei

NPS-voorzitter Gregory Rusland: 'President Bouterse heeft duidelijk vrees voor manifestatie'

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur: 'We leven in een dictatuur, ze willen ons uitlokken om buiten de regels om te handelen'


Leiders van de oppositionele partijen zijn misnoegd over het weigeren van de vergunning voor een protestmanifestatie op het Kerkplein op 20 mei. Zij zijn niet van plan te accepteren dat eerst voor het Onafhankelijkheidsplein en nu voor het Kerkplein de vergunning is geweigerd.

Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, heeft te horen gekregen van districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost, dat de vergunning door hogerhand is afgewezen. Brunswijk heeft de overige leiders op de hoogte gesteld van de weigering.

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), wil dat de protestmanifestatie van de gezamenlijke oppositie ongeacht of er vanuit de overheid vergunning wordt verleend of niet, doorgaat. Hij is furieus over de weigering.

NPS-voorzitter Gregory Rusland zegt vrijdagavond 12 mei 2017, op Starnieuws dat het hier om ernstige beknotting gaat van de grondrechten. Hij stelt, dat president Desi Bouterse duidelijk vrees heeft voor de manifestatie. Daarom wordt zonder grondige redenen de plek van de manifestatie steeds geweigerd. Er komt een gedegen antwoord hierop, kondigt hij aan. 'We leven in een dictatuur', concludeert Somohardjo.

Somohardjo en Rusland delen mee, dat Nerkust heeft laten weten dat er wel vergunning verstrekt zou worden voor het Kerkplein, indien de door ABOP-voorzitter ingediende aanvraag voor het André Kamperveen Stadion zou worden ingetrokken. Daarop trok Brunswijk de aanvraag in. Kort daarna kreeg de organisatie van de districtscommissaris te horen, dat de vergunning voor het Kerkplein was afgewezen, omdat er op zaterdag niet voldoende manschappen zouden zijn om de veiligheid te garanderen.

'Ze willen ons uitlokken om buiten de regels om te handelen. We hebben ons al die tijd netjes gedragen. Maar de districtscommissaris gaat nu voor ons willen bepalen of we een protestmanifestatie mogen houden of niet en dat kan niet. Met of zonder vergunning, moeten we toch het volksprotest houden. We kunnen dit niet blijven tolereren', verklaart de PL-voorzitter.

De oppositionele partijen VHP, NPS, PL en ABOP hebben hun raadsman Gerold Sewcharan ingeschakeld om na te gaan welke juridische stappen mogelijk zijn. De afwijzing van de vergunning moeten de partijen nog op schrift krijgen.

0 comments:

Een reactie plaatsen