zondag 28 mei 2017

Paramilitaire groepen rond Tumaco, Colombia, bedreigen en vermoorden LGBTI's

In een week tijd twee leden LGBTI-gemeenschap in Tumaco vermoord


Paramilitaire groepen, die binnen en nabij Tumaco opereren, hebben LGBTI's (lesbian, gay, bisexual, trans, en/of intersex) in de omgeving bedreigd en gedood. Carlos Augusto Paneso, leider van de Colombiaanse Rainbow Coalition LGBTI, werd meerdere malen beschoten, vermoord, toen hij vrijdag zijn huis in de stad Tumaco verliet, aldus TeleSUR vandaag, zondag 28 mei 2017. Paneso was de tweede homo-man in een week tijd die is vermoord, volgens de lokale krant El Espectador op 26 mei.

Op 18 mei werd Alex Aguino dood aangetroffen in Piñal Salado, ook in Tumaco, dat in het Colombiaanse departement Nariño ligt. Volgens de CRC-LGBTI zijn 12 leden van de gemeenschap sinds 2011 in Tumaco gedood. Geen van de officiële onderzoeken heeft naar de daders geleid.

LGBTI's zijn slachtoffers van bedreigingen door paramilitaire groepen die binnen en nabij Tumaco opereren, waardoor ze in een staat van constante angst leven. Activisten in de LGBTI-gemeenschap hebben de regering en autoriteiten verzocht de rechten en veiligheid van de lokale bevolking te waarborgen, maar dat heeft weinig zin gehad.

In een officiële verklaring, herhaalde de CRC-LGBTI: 'In het midden van de uitvoering van de vredesovereenkomst en het opbouwen van een stabiele en blijvende vrede kan de overheid niet toestaan ​​dat zaken, zoals die in Tumaco, doorgaan.' 

De bevolking, die in de perifere regio's in het hele land woont, zijn vaak slachtoffer van geweld. In februari publiceerden drie burgerorganisaties, Colombia Diversa, Caribbean Affirmative en de Santamaria Foundation, een rapport met de titel 'Excluded Bodies, Faces of Impunity'. In het document gegevens over geweld tegen de LGBTI-gemeenschap en dat bereikte in 2015 alleen al een dodental van 110 personen. Het rapport stelde, dat paramilitaire en criminele groepen in de regio's waar dreigingen en geweld plaatsvonden - waaronder het tegengaan van de verspreiding van anti-LGBTI pamfletten - het meest actief waren.

(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/El Espectador)

0 comments:

Een reactie plaatsen