maandag 15 mei 2017

Peru, Brazilië en Colombia getroffen door Wannacry-virus

Colombiaanse viceminister van Technologie waarschuwt voor tweede aanvalColombia's viceminister van Technologie heeft gisteren alle mensen in het land aangespoord om hun computerveiligheid te updaten en dat hij vandaag, maandag 15 mei 2017, een tweede golf van ransomware-aanvallen verwacht, zo bericht de nieuwswebsite Colombia Reports.

Vrijdag's aanval van het zogenaamde Wannacry-virus heeft 150 landen en tenminste tien bedrijven en één overheidsinstelling in Colombia aangetast.

Het zogenaamde wormvirus blokkeert een computer en vraagt $ 300 losgeld voor het ontgrendelen.

Het hoofd van Colombia's cybercrime-afdeling van de Nationale Politie, Fredy Bautista, wil niet zeggen welke bedrijven en overheidsinstanties door de aanval zijn getroffen..

De topofficier dringt er bij gebruikers van Microsoft Windows op aan om het losgeld niet te betalen, maar biedt geen alternatieve oplossing voor het virus. 'Het is belangrijk, dat we allemaal onze Windows-beveiliging updaten', zei vice minister Daniel Quintero op Twitter, en voegt instructies toe over het verkrijgen van beveiligingspatches van Microsoft.


BBC News meldde gisteren wereldwijde angsten voor meer aanvallen als mensen hun werkcomputers vanmorgen aanzetten. Niettemin, na de opening van kantoren in Europa vandaag, meldde de BBC dat er nog weinig nieuwe infecties waren gerapporteerd.

Microsoft, dat kritiek heeft op het Amerikaanse veiligheidsbureau NSA (National Security Agency), omdat zij de diefstal van talrijke cyberwapens die door het cyberspy-agentschap werden bewaard, niet heeft voorkomen, zei dat de Wannacry-aanval een 'wake-up call' is. 'Deze aanval geeft nog een voorbeeld van waarom de opslag van kwetsbare informatie door regeringen zo'n probleem is', schreef Brad Smith, president en chief legal officer bij Microsoft, op zijn blog.

De aanval van vrijdag heeft 200.000 computers wereldwijd geblokkeerd. De ransomware aanval heeft Rusland en China het zwaarst getroffen en in mindere mate het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Afgezien van Colombia zijn andere Zuid-Amerikaanse landen, die door de wereldwijde aanval zijn geraakt, Peru en Brazilië, aldus de BBC.(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen