vrijdag 19 mei 2017

Peruaanse regering overlegt met inheemsen over palmolieprojecten

Ontbossing in Peru neemt door palmolieproductie en mijnbouw toe en bedreigt inheemsen 

Ontbossing voor palmolieplantages (Bron foto: Reuters)

De Peruaanse regering gaat inheemsen raadplegen over palmolieprojecten. Ontbossing in Peru is aan het toenemen door palmolieproductie en mijnbouw, waardoor inheemse gemeenschappen worden bedreigd. De aankondiging komt na een decennium van toenemende palmolieplantages in Peru in reactie op de toename van de wereldwijde vraag, wat leidt tot de vernietiging van inheems land. De Peruaanse regering heeft geaccepteerd, dat plannen om palmolieproductie uit te breiden eerst moeten worden besproken met inheemse gemeenschappen, die door deze projecten zouden worden beïnvloed, aldus onderstaand resolutie, ondertekend door de vice-minister van cultuur. Dit bericht TeleSUR donderdag 18 mei 2017.De uitspraak kwam pas na uitgebreide oproepen van de Federación de Comunidades Nativas del Ucayali en Afluentes (FECONAU), een representatieve organisatie van inheemse gemeenschappen in de Ucayali-regio van de Peruaanse Amazone.

De aankondiging van 9 mei zegt, dat in reactie op een verzoekschrift van FECONAU, die in september aan de minister van Landbouw werd gepresenteerd, zij erkent dat er tenminste '13 inheemse gemeenschappen in de productiegebieden' zijn die in de voorgestelde ontwikkeling zijn geïdentificeerd en dat die gemeenschappen juridisch geraadpleegd moeten worden over de voorgestelde plannen.

De resolutie 'geeft aan dat de inheemse gemeenschappen het recht hebben om over de wetgevingshandelingen te worden geraadpleegd, die hun collectieve rechten rechtstreeks beïnvloeden over hun fysieke bestaan, culturele identiteit, levenskwaliteit en ontwikkeling; en ook geraadpleegd moeten worden over de plannen, programma's en regionale en nationale ontwikkelingsprojecten die deze rechten rechtstreeks beïnvloeden.'

Hoewel Peru's palmolie-output een relatief klein onderdeel van de wereldmarkt is, slechts ongeveer 1 procent van de totale wereldwijde output, heeft de Peruaanse regering sinds 2003 de uitbreiding van palmolieproductie tot prioriteit gemaakt, samen met andere biobrandstoffen, die met name inheemse gemeenschappen bedreigen en leiden tot een toenemende ontbossing.

Met de wereldwijde vraag naar palmolie, die de productieve capaciteiten van de belangrijkste producenten Indonesië en Maleisië overschrijdt, hebben bedrijven gekeken om in de Amazone regio's uit te breiden, waar een geschikt klimaat en bodem zijn.

In juni 2016 tekende de Peruaanse regering het 'Nationaal Plan voor de Duurzame Ontwikkeling van Palmolie in Peru', dat verder het plan van de regering ontwikkelde om palmolieproductie uit te breiden, die de afgelopen 10 jaar meer dan verdubbeld is in het land. Omdat de Peruaanse regering een aanzienlijk deel van het inheemse grondgebied niet erkent, kon de overheid tot nu toe land ter beschikking stellen aan palmolieproducenten.

Zonder erkende wettelijke rechten over hun land, hebben Peru's inheemsen die slachtoffer zijn van destructieve ontwikkelingsprojecten, weinig rechtshulpmiddelen om extractivisme te bestrijden. Aangezien palmolie voornamelijk wordt gekweekt op grote plantages die zijn opgezet in ontboste regenwouden, wordt palmolieproductie algemeen erkend als een van de meest ecologisch destructieve gewassen wereldwijd.

In de afgelopen 30 jaar is de wereldwijde vraag naar het gewas sterk gestegen, omdat het wordt gebruikt bij de productie van verwerkte voedingsmiddelen, cosmetica en biobrandstoffen. In 1986 bedroeg palmolie slechts ongeveer 2 procent van het wereldwijde plantaardige olieverbruik, een cijfer dat in 2016 tot 37 procent daalde, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Ter informatie:


(Red. De Surinaamse Krant/Tele SUR)

0 comments:

Een reactie plaatsen