dinsdag 2 mei 2017

Raadsadviseur Jozefzoon erkent dat fouten zijn gemaakt rond salarissen leerkrachten

'Die zaken zullen wij zo snel mogelijk corrigeren'

'Wij hebben de omvang van het werk eerlijk gezegd onderschat' - Uitbetaling lonen is gewoon een chaos....leerkrachten de dupe


Er zijn fouten gemaakt rond de salarissen van de leerkrachten de afgelopen twee maanden die voor ernstige verwarring hebben gezorgd. Gebrekkige communicatie vanuit de overheid, onderschatting en zelfs dubbele uitbetalingen liggen daaraan ten grondslag, schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 2 mei 2017.

'Er zijn inderdaad fouten gemaakt. Maar, er zijn ook misverstanden ontstaan tussen wat de overheid aanbiedt en wat de leerkrachten moeten verwachten. Die zaken zullen wij zo snel mogelijk corrigeren', zegt raadsadviseur Eddy Jozefzoon.

Het probleem ligt bij de salarissen van de grootste groep van onderwijsgevenden, namelijk ruim achtduizend van de lagere school. Zij zijn namelijk nu aan de beurt voor een loonsverhoging van Srd 500 binnen het herwaarderingsprogramma dat wordt uitgevoerd. 'Wij hebben de omvang van het werk eerlijk gezegd onderschat', stelt Jozefzoon.

Het salaris van elke individuele leerkracht moet handmatig worden ingevuld. De reden hiervoor is, dat er compleet andere berekeningen gemaakt zijn die niet met een druk op de knop passen in het geautomatiseerde administratiesysteem van de salarisadministratie. Het tweede probleem ligt aan de discrepantie tussen wat de leerkrachten verwachten en wat de overheid aanbiedt. De bedoeling is dat alle leerkrachten netto Srd 500 extra ontvangen.

'Alleen is de overheid niet in staat om dat op dit moment voor de volle 100 procent toe te kennen aan iedereen die in de lagere schalen zit. De Srd 500 is dus in dit stadium bruto uitgekeerd waardoor een aantal aftrekposten erbij komen kijken zoals loonbelasting, medische voorzieningen en Algemene Oudedagsvoorziening. Daarnaast blijkt dat sommige leerkrachten het bedrag van Srd 500 dubbel hebben ontvangen: eerst eind maart, en dan weer begin april. Dit komt door een administratieve fout en dat heeft ook gezorgd voor verwarring', zegt Jozefzoon.

'De overheid heeft besloten die dubbele uitbetaling over vijf termijnen terug te vorderen.' 

Het zijn mooie woorden van Jozefzoon, maar ondertussen zitten vele leerkrachten nog steeds te wachten op een correcte handelwijze van de regering bij de uitbetaling van hun standaardloon en extra's en niemand kan concreet aangeven wanneer de chaos wordt opgelost en zij het juiste salaris en extra's tegemoet kunnen zien.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

0 comments:

Een reactie plaatsen