woensdag 3 mei 2017

Regering Brazilië: 'President Maduro is bezig met niets minder dan staatsgreep'

'Het voorstel van Maduro voor een nieuwe Grondwet is een staatsgreep'


President Maduro van Venezuela is bezig met niets minder dan een staatsgreep. Dat zegt de regering van buurland Brazilië, nadat Maduro een burgerraad aan het werk zette om een nieuwe grondwet te schrijven. 'Het voorstel van president Maduro voor een nieuwe wetgevende vergadering is een staatsgreep. Het is de zoveelste breuk met de democratie en schending van de grondwet van het land', schreef de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Aloysio Nunes gisteren, dinsdag 2 mei 2017, op Facebook (zie onderaan). 

Zoals Maduro het wil Volgens Nunes zullen door de president gecontroleerde organisaties de vijfhonderd leden van de burgerraad selecteren. Die zullen vervolgens een nieuwe Grondwet ontwerpen precies zoals Maduro het wil.

De oppositie in Venezuela heeft het plan voor de Grondwetswijziging verworpen. 'De Venezolanen willen geen nieuwe Grondwet, maar een nieuwe president. Het is absurd dat Maduro een vergadering bijeen wil roepen, terwijl het volk op de straat zijn aftreden eist'', zei parlementslid Juan Matheus.

De laatste weken gaat de oppositie in Venezuela opnieuw massaal de straat op om te demonstreren tegen de president, die al jaren onder vuur ligt. Het olierijke Venezuela profiteerde jarenlang van de hoge olieprijs, maar investeerde al jaren niet meer in zijn eigen infrastructuur. Toen de olieprijs in 2014 kelderde, stortte het land in een complete chaos, die nu al drie jaar aanhoudt.


(Red. De Surinaamse Krant/RTL Nieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen