woensdag 17 mei 2017

Regering verhoogt royalty’s die producenten op bouwmaterialen betalen

'Dit zal zeker effect hebben op de prijs van bouwmaterialen'


De overheid heeft de royalty’s die producenten op bouwmaterialen betalen verhoogd. De nieuwe tarieven zijn per presidentieel besluit ingegaan, maar er is nog ruimte voor ondernemers om in overleg te treden met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) over aanpassingen. 

'Dit zal zeker effect hebben op de prijs van bouwmaterialen, maar eerlijk gezegd, de oude tarieven waren ook achterhaald', zegt John van Alen, directeur van Van Alen's Beton Industrie (Vabi), vandaag, woensdag 17 mei 2017, in de Ware Tijd.

Ondernemers betaalden voorheen tussen de tien cent en een halve Surinaamse dollar per kubieke meter aan royalty's voor diverse materiaalsoorten zoals opvulzand, schuurzand, grind, steenslag en lateriet. De tarieven zijn nu met tussen 200 en 2.000 procent verhoogd.

Schelpzand dat landinwaarts gewonnen wordt kost nu Srd 24 en schelpzand langs de kust Srd 9 per kubieke meter. Deze materialen zijn het duurst geworden.

Een andere forse verhoging ligt bij steenslag: van Srd 0,20 naar 1,40 Amerikaanse dollar per kubieke meter. 'Vooral op dit vlak willen wij met de regering in onderhandeling treden om de royalty's omlaag of zelfs geschrapt te krijgen. Steenslag is tegenwoordig een exportproduct en als de royalty's te hoog zijn, kan dat de export torpederen, wat ongewenst is gezien de noodzaak in Suriname om valuta te verdienen door export.'

Ook lateriet is fors verhoogd, van Srd 0,30 naar Srd 10,50 per kubieke meter, maar dit materiaal wordt meer gebruikt voor wegenbouw door mijnbouwbedrijven.

0 comments:

Een reactie plaatsen