woensdag 3 mei 2017

Registratie marihuanagebruikers in Uruguay gestart om de softdrugs legaal te kunnen kopen in apotheken

Apotheken starten in juli met verkoop marihuana voor 'recreatief gebruik'

Twee mannen hebben zich laten registreren in Montevideo (Bron foto: AFP/Pablo PORCIUNCULA)
'Nu kan ik zelf naar een apotheek gaan en het product bestellen'


Marihuanarokers in Uruguay werden dinsdag 2 mei 2017 de eerste in de wereld die zich kunnen laten registreren om cannabis te kopen van de staat voor recreatief gebruik, nu apotheken in juli willen starten met de verkoop. Ver weg van de cannabiscafés in Nederland en andere landen die marihuana gedecriminaliseerd hebben, is dit kleine Zuid-Amerikaanse land de eerste om de consumptie van het geneesmiddel volledig te legaliseren, van productie tot verkoop. Reeds toegelaten door de linkse regering om de cannabis in hun huizen te laten groeien en in clubs te roken, zullen Uruguayanen binnen een paar weken tijd het bij de apotheek kunnen kopen, samen met hun shampoo en aspirines. Dit bericht het Franse persbureau Agence France Presse, AFP, dinsdag 2 mei.

'Dit is een geweldige stap voorwaarts in de evolutie als burgers', zegt Marcos Ferreira (41), een van de mensen die in een kleine rij stond om zich aan te melden bij het Cannabis-register in een postkantoor in het centrum van Montevideo. 'Uruguay is vernieuwend bezig om te kijken of we resultaten krijgen', voegt Ferreira toe, die in de toerismesector werkt.


De stap is de laatste stap in de implementatie van een wet uit 2013 die de productie, verkoop en consumptie van marihuana volledig legaliseerde. Kopers moeten zich aanmelden, hun vingerafdrukken afstaan om ervoor te zorgen dat zij de maandelijkse maximale aankoop van 40 gram (1,4 gram) niet overschrijden.

De cannabis wordt gekweekt op geheime plantages in de buurt van de hoofdstad door particuliere bedrijven gereguleerd door de staat. Een gram marihuana kost $ 1,30, zei de secretaris-generaal van de Nationale Drugs Raad, Diego Olivera, vorige maand. 'Dat is minder dan de helft van de prijs op de zwarte markt', zei de eerste persoon in de rij dinsdag, winkelmedewerkster Yamila, 26. 'Jongeren en kinderen zullen ergens naar toe gaan om marihuana te kopen. Het is erg duur en je weet niet wat je gebruikt', voegde Yamila toe, die weigerde haar achternaam te geven. 'Nu kan ik zelf naar een apotheek gaan en het product bestellen', zei ze terwijl ze haar registratiekaart toonde aan de nieuwscamera's. 'Het is beter, efficiënter en veiliger.'


De overheidssecretaris van de raad, Juan Andres Roballo, zei vorige maand, dat de verkoop in apotheken naar verwachting in de eerste twee weken van juli zou starten. Sommige wetgevers verzetten zich nog steeds tegen de wet om marihuana te legaliseren, die onder de kleurrijke linkse voormalige president Jose Mujica werd aangenomen.

Een poll op dat moment gaf aan, dat bijna twee derde van de Uruguayanen tegen de wet was. Het zorgde voor een ongemakkelijke erfenis voor zijn bondgenoot en opvolger, de huidige president Tabare Vazquez, een kankerarts. Vasquez heeft tijdens zijn eerste presidentstermijn van 2005 tot 2010 strikte anti-roken wetgeving aangenomen.


De regering heeft dinsdag online een video-waarschuwing voor de gezondheidsrisico's van cannabis gepubliceerd.
Maar, de regering stond erop, dat de wet het geweld en de misdaad rond de drugshandel zou helpen bestrijden.

Het recept dat rokers die zich dinsdag meldden ontvingen bevat een afgedrukt telefoonnummer voor informatie en hulp voor drugsproblemen.

De regerende Frente Amplio partij heeft erop aangedrongen dat het niet kan toestaan, dat 'cannabis toerisme' het land binnenvalt. Alleen Uruguayaanse of buitenlanders met permanente verblijfsvergunningen kunnen zich aanmelden bij het register. Ferreira, de toerismewerker, vindt dat toeristen ook zouden moeten worden opgenomen in het register als een manier om buitenlandse opbrengsten te vergaren voor dit land van 3,4 miljoen inwoners

Manuel Martin, die zowel de Spaanse als de Uruguayaanse nationaliteit heeft, zegt dat hij helemaal uit Spanje is gekomen om te profiteren van de marihuanawetgeving. 'Het was een keerpunt,' zei hij tegen AFP, staand in de rij dinsdag. 'Het is een zegen van God om hier te zijn en mij te kunnen registreren. Bovendien kunnen we het kopen in apotheken met een garantie voor kwaliteit en niet alleen een oud ding kopen in de straten', zei hij. 'Ik kwam speciaal hiervoor naar Uruguay.'

(Red. De Surinaamse Krant/AFP/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen