maandag 15 mei 2017

Senioren burgers moeten zelf hun 'Bazo'-kaart bekostigen

'Als je kleine inkomsten hebt van Srd 10 of Srd 20, naast je AOV, moet je basiszorgverzekering zelf betalen'


De Stichting Staatsziekenfonds (SZF) wordt al geruime tijd geteisterd door financiële knelpunten. Dit is te merken aan onder andere de uitbetaling van de SZF-huisartsen, die in termijnen hun bezoldiging ontvangen en het additioneel bekostigen van medicijnen door hen die reeds een basiszorgverzekering hebben afgesloten bij SZF. 

Thans zijn senioren burgers voor een nieuwe ‘verrassing’ komen te staan. Zij moeten namelijk eerst een screening ondergaan om in aanmerking te komen voor een Bazo-kaart (basiszorgverzekeringskaart). Dit betekent dat het niet meer vanzelfsprekend is. dat deze doelgroep na het bereiken van de 60-jarige leeftijd door de overheid verzekerd zal worden, aldus he Dagblad Suriname vandaag, maandag 15 mei 2017.

'Volgens de wet behoort de Staat te betalen voor de basiszorgverzekering van burgers vanaf de leeftijd van 60 jaar. Ik heb zaterdag een geval gehad waarbij een senioren burger van 65 jaar geen Bazo-kaart heeft gekregen, alleen omdat hij af en toe een taxirit rijdt. Hij moet zelf betalen voor zijn basiszorgverzekering. Dus met andere woorden, het maakt niet uit hoe oud je bent, als je kleine inkomsten hebt van Srd 10 of Srd 20 (naast je AOV) moet je je basiszorgverzekering zelf betalen. Dit kan toch niet', zegt de parlementariër Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur, PL).

'Nu dwingt men de ouderen, die bovendien hun krachten al gegeven hebben aan het land, weer aan het werk te gaan om verzekerd te kunnen zijn. Wie gaat iemand van 65 of 70 jaar in dienst nemen? Ook in het district Nickerie is dit het geval. Waar gaan wij naar toe in dit land?'

Op grond van de Wet Basiszorgverzekering, die in 2014 was geïntroduceerd, dienen kinderen tussen 0 en 16 jaar en senioren burgers vanaf 60 jaar door de regering verzekerd te worden. De verplichte medische verzekering voor 60-plussers kost inmiddels al gauw rond de Srd 245 per persoon, terwijl er voor elk kind een maandelijkse premie van Srd 72 wordt gehanteerd.

Indien de Bazo-kaart vervallen is, dient men het dichtstbijzijnde SZF-kantoor te bezoeken. Op deze manier wordt men onderworpen aan een screening, waarbij een vragenlijst ingevuld dient te worden. Afhankelijk hiervan wordt de Bazo-kaart verlengd of juist geannuleerd.

Volgens Karta-Bink tracht de overheid een aanslag te plegen op de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), die momenteel slechts Srd 525 bedraagt. 'De overheid denkt waarschijnlijk dat de seniorenburgers met deze Srd 525 uit moeten komen na het betalen van de nutsvoorzieningen en de basiszorgverzekering. Wat houd je dan over?'

De volksvertegenwoordiger zal deze kwestie uitvoerig in het parlement aankaarten.

0 comments:

Een reactie plaatsen