dinsdag 30 mei 2017

Staking leraren Colombia belet 8 miljoen studenten sinds 12 mei onderwijs te volgen

Leraren in actie voor betere lonen en meer onderwijsinvesteringen


'Het lijkt me niet logisch, dat er geen geld beschikbaar is voor onderwijs, als er wel geld is voor corruptie'


Meer dan 8 miljoen Colombiaanse studenten hebben sinds 12 mei geen lessen gevolgd, toen leraren in het openbaar onderwijs over het hele land met een staking begonnen voor betere lonen en meer onderwijsinvesteringen als eisen. Terwijl de landelijke grootste lerarenbond Fecode op haar Twitter-account heeft bevestigd (zie hierna), dat zij maandag tijdens de nationale feestdag de onderhandelingen met de Santos-regering zou hervatten en de regering heeft opgeroepen om 'betere voorstellen te presenteren'. Dit bericht de nieuwswebsite Colombia Reports maandag 29 mei 2017.

De staking begon toen de regering en de docenten er niet in slaagden om tot overeenstemming te komen tijdens de onderhandelingen die in de eerste week van maart begonnen. Naast hogere salarissen en bonussen eiste de vakbond van leraren onder andere meer investeringen in onderwijsinfrastructuur, verbetering van de kwaliteit van schoolmaaltijden en erkenning van eerdere afspraken.

De minister van Onderwijs, Yaneth Giha, noemde de beslissing van de leraren om in staking te gaan 'onrechtvaardig', terwijl Fecode-voorzitter Carlos Rivas zei 'het lijkt me niet logisch dat er geen geld beschikbaar is voor onderwijs als er wel geld is voor corruptie'. Sprekend tegen de docenten zei president Santos eerder deze maand: 'We kunnen de leerkrachten niet geven wat ze willen, omdat we geen middelen hebben.' 

Door enorme belastingontduiking en een daling van de grondstofprijzen heeft de regering van Colombia moeite gehad om evenwicht te brengen in de begroting van 2017. Standard & Poor's verlaagde de vooruitzichten voor kredietwaardigheid van Colombia in februari van vorig jaar van stabiel naar negatief, met het oog op de verslechterende groeivooruitzichten van het land en de noodzaak van fiscale hervormingen.

De staking van de leraren is de derde in de afgelopen vier jaar en de vierde sinds Santos in 2010 president werd. De scholen in Colombia blijven dicht, tot de overheid in het onderwijs investeert: docenten in Colombia scoren slecht vanuit een wereldwijd standpunt als het gaat om educatieve resultaten. Volgens een OESO-rapport (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), dat de financiering van onderwijs in 32 landen analyseerde, staat Colombia op de tweede plaats met slechts 3.300 dollar per student:


 

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter/Noticias RCN)

0 comments:

Een reactie plaatsen