vrijdag 19 mei 2017

Venezolaans oppositieleider Capriles verhinderd om naar VN in New York te reizen

Capriles wilde bij VN-mensenrechtencommissie spreken over escalatie van geweld


Venezolaans oppositieleider Henrique Capriles zei donderdag 18 mei 2017, dat de regering heeft voorkomen dat hij naar de VS zou vliegen, om een sessie van de Verenigde Naties in New York bij te wonen om te spreken over de escalatie van geweld in Venezuela. Zijn paspoort werd ingenomen. Dit bericht onder andere de Miami Herald.

In een video die op Twitter is gepost (zie hierna), zei Capriles dat zijn paspoort door de Venezolaanse immigratieautoriteiten op de internationale luchthaven van Caracas is 'gestolen .

In een daaropvolgende video, zei hij dat de autoriteiten zijn paspoort hebben ingetrokken, hoewel het nog tot 2020 geldig is.

Capriles, gouverneur van de staat Miranda en een twee keer presidentskandidaat, had gepland om met de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties te praten over de doden en gevangennemingen tijdens de nationale protesten, die 1 april begonnen. Deze protesten, die tot nu toe ruim 40 mensen het leven hebben gekost, ontstonden deels door het overheidsbesluit om Capriles te verbieden om zich voor een periode van 15 jaar verkiesbaar te stellen voor het presidentschap.

In het kader van de groeiende oproep tot algemene verkiezingen heeft de regering Nicolás Maduro de belangrijkste tegenstanders buiten spel gezet - met name politicus Leopoldo Lopez, die sinds 2014 in de gevangenis zit.

Andere oppositieleiders hebben ook gezegd dat hun paspoorten door de regering zijn ingenomen. 

'Ik verontschuldig me aan alle mensen in de Verenigde Naties, maar ik zal niet kunnen reizen,' zei Capriles. In plaats van te reizen, zei hij dat hij naar Caracas zou terugkeren om deel te nemen aan de protesten vandaag, donderdag.

(Red. De Surinaamse Krant/The Miami Herald/Twitter/Instagram)

0 comments:

Een reactie plaatsen