dinsdag 2 mei 2017

Venezolaans president Maduro wil nieuwe Grondwet via 'volksvergadering'

Oppositie: 'Maduro tracht met Grondwetscommissie van 'arbeiders' verkiezingen te voorkomen'

'Het is een vorm van staatsgreep'


President Nicolas Maduro wil de nieuwe grondwet via een 'volksvergadering' doorduwen. Maduro lanceerde zijn voornemen naar aanleiding van de Dag van de Arbeid op 1 mei. Om de beschuldigingen van een staatsgreep te weerleggen wil hij de Grondwetscommissie laten bestaan uit 'arbeiders' en niet uit vertegenwoordigers van politieke partijen. De oppositie, beweert dat Maduro op die manier verkiezingen wil vermijden en kondigde voor vandaag, dinsdag 2 mei 2017, en morgen nieuwe protesten aan.

De huidige Grondwet stamt uit 1999 en is van de hand van voormalig president Hugo Chavez. Al sinds zijn aantreden in 2013 probeert Maduro tevergeefs de Grondwet te wijzigen.


Venezuela verkeert in een woelige politieke crisis sinds de oppositie eind 2015 een tweederdemeerderheid behaalde in het parlement. Daardoor is een machtsstrijd ontketend tussen de oppositie en Maduro, die met nooddecreten regeert. Sinds begin april kent het socialistische land hevige volksprotesten waarbij al 32 doden vielen.

De concrete aanleiding van de volkswoede was een beslissing van het Hooggerechtshof om het parlement buiten de wet te stellen. Hoewel de beslissing snel werd teruggedraaid, was het hek van de dam. De oppositie gewaagde van een poging tot staatsgreep en eiste vrije verkiezingen en de vrijlating van politieke gevangenen. Ook de poging om de Grondwet te wijzigen ziet de oppositie als een staatsgreep.

'Maduro versterkt de staatsgreep en maakt de ernstige crisis nog dieper', aldus oppositieleider Henrique Capriles.


Bemiddelingspogingen van de Paus mochten niet baten en de protesten zullen ook de volgende dagen doorgaan.

Politieke onenigheid is niet de enige kwaal in Venezuela. Het land kampt al jaren met torenhoge inflatie en een gebrek aan levensmiddelen. Zo zijn veel geneesmiddelen in het land niet te vinden. De economische malaise is vooral te wijten aan wanbeheer en een daling van de olieprijzen. Ook is de officiële wisselkoers van de plaatselijke munt overgewaardeerd waardoor via legale wegen nauwelijks buitenlandse deviezen te verkrijgen zijn. Om de bevolking te sussen verhoogde Maduro op 1 mei de minimumlonen met 60 procent of omgerekend zo'n 80 euro. Daarnaast deelde hij sleutels uit voor gratis appartementen.

(Red. De Surinaamse Krant/Agence France Presse/NOS/De Tijd/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen