woensdag 24 mei 2017

Venezuela arresteert de manager van de Petropiar zware ruw olie 'upgrader'

'Onregelmatigheden' in contracten die worden toegekend in de olierijke Orinoco Belt


Venezuela heeft de manager van de Petropiar zware ruw olie 'upgrader', dat eigendom is van het staatsoliebedrijf PdVSA en het Amerikaanse Chevron Corp, gearresteerd wegens beweerde 'onregelmatigheden' in contracten die worden toegekend in de olierijke Orinoco Belt. Francisco Velasquez werd op 13 mei ingesloten en blijft achter de tralies in de stad Barcelona, ​​in de oostelijke staat Anzoategui, aldus de aanklager in een verklaring, zo bericht persbureau Reuters dinsdag 23 mei 2017. 

'Het onderzoek begon in 2015, na een klacht van de werknemers van PdVSA, die bepaalde onregelmatigheden in de toekenning van contracten met overprijzing van goederen of diensten opmerkten', aldus de verklaring.

Reuters was niet in staat om commentaar te verkrijgen van Velasquez.

De socialistische regering van Nicolas Maduro en Petroleos de Venezuela SA, bekend als PdVSA, hebben herhaaldelijk beloofd stappen te ondernemen om corruptie te bestrijden, dat Venezuela en haar olieindustrie al decennia heeft beïnvloed. Oppositieleiders hebben gezegd, dat PdVSA bijzonder verlamd is door misdrijven onder 18 jaar socialistische regering. Ze zeggen dat sporadische arrestaties meer het gevolg zijn van rivaliserende regeringsfracties, dan een geconsolideerde inspanning om misdaden uit te roeien.

Een onderzoek vorig jaar door het door de oppositie geleide Congres stelde, dat 11 miljard dollar ontbrak van PdVSA. De regering verwierp dat als onderdeel van een rechtse lastercampagne. PdVSA en Chevron, die een belang van 30 procent in Petropiar hebben, reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Lokale media publiceerden vorig jaar foto's van Velasquez's Instagram-account, waarop te zien is dat hij en zijn partner blijken te genieten van een luxe leven, compleet met vakantie in Rome en op Aruba, een huis in de Dominicaanse Republiek en een roze sportwagen.

De oppositie zegt dat corrupte ambtenaren zich decennia lang hebben verrijkt, terwijl de meerderheid van de Venezolaanse bevolking nu drie maaltijden per dag eet vanwege voedseltekorten en de inflatie toeneemt.http://www.mp.gob.ve/web/guest/revista?p_p_id=62_INSTANCE_N0Rp&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-3&p_p_col_count=2&_62_INSTANCE_N0Rp_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_N0Rp_groupId=10136&_62_INSTANCE_N0Rp_articleId=16541809&_62_INSTANCE_N0Rp_version=1.0

$AltImagen.data

Privan de libertad a gerente del mejorador de crudo Petropiar del Complejo José Antonio Anzoátegui


Permanece recluido en la sede de la Dgcim de Barcelona

El Ministerio Público logró privativa de libertad para el gerente del mejorador de crudo de la empresa Petropiar de Petróleos de Venezuela, S.A., (Pdvsa), del Complejo José Antonio Anzoátegui, Francisco Javier Velásquez, por presuntamente incurrir en irregularidades en el otorgamiento y adjudicaciones directas en la Faja Petrolífera del Orinoco.
En la audiencia de presentación, el fiscal 55º nacional auxiliar, Luis Sánchez Rangel, imputó a Velásquez por los delitos de peculado doloso propio, concierto de funcionario con contratista, evasión de procesos licitatorios, uso de documento público falso y asociación para delinquir.
Tales tipos penales están sancionados en las leyes contra la Corrupción, y Orgánica contra la Delincuencia Organizada y Financiamiento al Terrorismo, además del Código Penal.
Una vez evaluados los elementos de convicción presentados por el fiscal, el Tribunal 4º de Control de Anzoátegui dictó la medida de privativa de libertad contra el hombre, quien se encuentra recluido en la sede de la Dirección General de Contrainteligencia Militar (Dgcim) en Barcelona.
La investigación se inició en el año 2015, luego de una denuncia realizada por funcionarios de Pdvsa, en la cual señalaban algunas irregularidades cometidas en los procesos de otorgamientos y adjudicaciones de contratos con sobre precio de bienes o servicios, que son necesarios para el funcionamiento del mejorador de crudo Petropiar del terminal de almacenamiento y embarque del Complejo José Antonio Anzoátegui.
Tras varias experticias, el hoy imputado fue detenido el pasado 13 de mayo por funcionarios de la Dgcim, en atención a una orden de aprehensión solicitada por el Ministerio Público y acordada por la referida instancia judicial.

23/05/2017
WRR 

0 comments:

Een reactie plaatsen