woensdag 24 mei 2017

Venezuela in juli naar de stembus om een nieuw congres te kiezen

In december volgen lokale en regionale verkiezingen voor burgemeesters en gouverneurs

'Beslissing is niet meer dan kwaadaardige aankondiging bedoeld is om Venezolanen verder te verdelen en om de tuin te leiden'


Inwoners van Venezuela moeten in juli naar de stembus om een nieuw congres te kiezen. In december volgen dan de lokale en regionale verkiezingen voor burgemeesters en gouverneurs. Dat heeft de overheid bekend gemaakt. Die verkiezingen stonden eigenlijk al voor 2016 gepland. In het Zuid-Amerikaanse land is het al lange tijd onrustig. Venezuela heeft enorme olievoorraden maar verkeert in een diepe crisis. Al maanden protesteren de inwoners tegen het regeringsbeleid.

Binnen de oppositie is woedend gereageerd op het nieuwe voorstel van de kiesraad. 'De beslissing van vandaag is niet meer dan een kwaadaardige aankondiging die bedoeld is om de Venezolanen verder te verdelen en om de tuin te leiden', aldus de president van het Congres Julio Borges volgens persbureau Reuters.

Ook een rechter in het Hooggerechtshof riep Maduro op zijn plannen te heroverwegen en sprak daarbij de vrees uit voor meer bloedvergieten. Begin mei veroordeelden acht landen in Latijns-Amerika officieel het 'excessieve geweld' van de Venezolaanse autoriteiten richting demonstrerende burgers: Argentinië, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico en Paraguay. In een oproep aan de regering van president Maduro vroegen zij hem om de mensenrechten te respecteren. Eerder stapte Venezuela al uit de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), nadat het samenwerkingsverband van 35 staten op het Amerikaanse continent een extra vergadering wilde beleggen over de politieke crisis in het land.

De oppositie eist vrije verkiezingen, vrijlating van politieke gevangenen, respect voor het parlement en betere verzorging van de burgers met levensmiddelen en medicijnen. Het is maar de vraag of de demonstranten blij zijn met de nieuwe verkiezingsdatum.

De komende weken wil een speciale volksvergadering de Grondwet van Venezuela herschrijven en daarmee het kiesstelsel aanpassen. Dat zou een einde maken aan het systeem van evenredige vertegenwoordiging in Venezuela. President Maduro wil in de Grondwet vastleggen, dat een derde van de zetels in het parlement wordt vrijgehouden voor afgevaardigden van bepaalde groepen, zoals arbeiders of gepensioneerden. In die groepen zitten volgens critici veel aanhangers van Maduro's socialistische partij.

   

Na de Grondwetswijziging zouden er eind juli verkiezingen volgen. De kans is groot dat de oppositie, die nu twee derde van het parlement in handen heeft, zijn meerderheid door de nieuwe maatregelen kwijtraakt. Het nieuwe parlement met een socialistische meerderheid zou dan kunnen beslissen om de regionale verkiezingen alsnog niet door te laten gaan. 

Het huidige parlement heeft niets in te brengen over de Grondwetswijziging. Het Hooggerechtshof, dat aan de kant van Maduro staat, heeft het parlement eind maart buiten spel gezet, omdat het zich niet zou houden aan de grondwet. 

Er wordt al bijna twee maanden geregeld gedemonstreerd tegen de regering van de linkse president Maduro. Zijn populariteit neemt al lange tijd af door de slechte economische situatie van het land. Maduro heeft verschillende maatregelen genomen om toch aan de macht te blijven. Zo neemt hij veel beslissingen per decreet en heeft hij een belangrijke oppositieleider op een zijspoor gezet, door ervoor te zorgen dat die de komende vijftien jaar geen politiek ambt meer mag bekleden.

(Red. De Surinaamse Krant/Nu.nl/NOS/Twitter/NRC)

0 comments:

Een reactie plaatsen