woensdag 17 mei 2017

VHP'er Jogi: 'Bouterse heeft dezelfde rol als Ali Baba'

'Er is een link tussen corruptie en de president'


'Wanneer de president van buurland Guyana zijn beloofde kruistocht tegen corruptie is begonnen en onze president dat nog steeds bij een loze belofte laat, betekent dat niets anders dan dat hij ook een vinger in de pap heeft en bang is zichzelf in de vingers te snijden. Bouterse heeft dezelfde rol die Ali Baba had met zijn 40 rovers. Er is een link tussen corruptie en de president.' Dit zegt assembleelid Mahinder Jogi (VHP) dinsdag 16 mei 2017 in het Dagblad Suriname. 

De Guyanese president David Granger heeft de daad bij het woord gevoegd door een kruistocht tegen corruptie in zijn land te beginnen. Er is een speciaal onderzoeksteam ingesteld, bestaande uit rechtshandhavers die de jacht moeten openen op verdachten en ex-regeringstoppers van wie sommigen intussen het land uit zijn gevlucht.

Jogi, die kort na de nieuwjaarsrede van president Desi Bouterse nog het voordeel van de twijfel aan het staatshoofd gaf, voert aan dat het nu overduidelijk is dat Bouterse een grote rol speelt in het faciliteren van corruptie. Hij noemt hierbij de schandalen op Openbare Werken onder NDP-voorzitter Ramon Abrahams, Naschoolse Opvang, het voedselpakkettenproject, de dubbele uitgaven van Carifesta, de Energie Bedrijven Suriname, raadsadviseur Eddy Jozefzoon met zijn mislukte trein- en schoolboekenproject en Marc Waaldijk, die voor verspillingen bij Staatsolie nu beloond wordt met de directeurspost bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). 'Wanneer je niet weet hoe het komt dat de Staatsolieraffinaderij van 600 miljoen Amerikaanse dollar gegaan is naar 1,2 miljard en je Marc Waaldijk wil belonen en directeur wil maken van AZP, waarmee ben je dan bezig?', aldus Jogi

Jogi voert aan dat zo een grootschalig onderzoek in Suriname zeker ertoe zal leiden dat een aantal verdachten het land zal uitvluchten. Dit kan volgens hem, omdat een aantal van deze mensen ook over een Nederlands paspoort beschikt. 'Bepaalde van deze mensen hebben zoveel geld gestolen, dat zij nu in de echte Dubai kunnen gaan wonen. Een ander deel kan naar Equatoriaal Guinea waar de boezemvriend van Bouterse, president Theodoro Obiang Nguema Mbasogo, zelf ook een corrupteling is', stelt Jogi.
Volgens de parlementariër zal Equatoriaal Guinea in zo een geval een heel grote rol spelen. Obiang is in februari 2012 door Bouterse benoemd tot Grootmeester in de Ere-orde van de Gele Ster. Hij kreeg ook een gouden sleutel van Paramaribo en mag op elk gewenst moment het land binnenkomen. Daarna is Bouterse ook naar Equatoriaal Guinea geweest, waar hij ook de sleutels van de steden Mongomo en Malabo in ontvangst heeft genomen. 'Dat is het resultaat van de buitenlandse politiek onder Bouterse', aldus Jogi.

Volgens Jogi heeft president Bouterse in 2016 aangegeven dat de cassavefabriek IAP NV een fiasco is geworden met een verspilling van Srd 5.2 miljoen, terwijl het project Naschoolse Opvang (NSO) een ‘njang patu’ is geweest. De NDP-voorzitter zei in oktober 2016, dat hij ervan op de hoogte is dat er door NDP’ers gesjoemeld wordt met pakketten. Echter, wat hem betreft, kon ‘zand erover’. 'Dat de president, eerste burger van Suriname en partijvoorzitter van de NDP, weet heeft van strafbare feiten die gepleegd zijn door NDP’ers, de daders kent en zelfs weet waar de buit opgeslagen is en toch ervoor kiest om te besluiten met de woorden wat mij betreft zand erover, geeft al aan wat voor mentaliteit hij heeft. Wat weerhoudt hem om op te treden?', aldus Jogi.

De regering onder Bouterse is in de afgelopen jaren ook flink onder vuur genomen voor haar verspillend buitenlands beleid. Zo werd onder bewind van de ex-minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, een bedrag van Euro 6 miljoen uitgegeven voor de aanschaf van een ambassadegebouw in Frankrijk. Het gebouw is tot nu toe niet optimaal gebruikt. Volgens eerdere verklaringen van Lackin voldeed het niet aan de eisen die door de Franse autoriteiten worden gesteld voor een ambassadepost. 'De president moest de procureur-generaal toen al opdracht hebben gegeven om deze zaak te onderzoeken. Maar nee, ook zand hierover', aldus Jogi.

Tijdens zijn bewind op Openbare Werken (OW) heeft ex-minister Ramon Abrahams zijn dienstwagen laten ombouwen voor Srd 155.000 en zijn werkkamer verbouwen voor Srd 650.000. 'Een consultant ontving 1,5 miljoen Euro voor voorbereidend werk voor het ziekenhuis van Wanica. In 2012 is meer dan 100 miljoen Amerikaanse dollar aan onderhandse gunningen onder Abrahams verstrekt. Tot eind april 2013 was voor 330 miljoen aan onderhandse gunningen gegeven, waardoor de staat 40 miljoen verlies heeft geleden. OW zou geheel gerenoveerd worden. Anno 2017 a dak e leki ete. Laten wij ook niet vergeten dat zijn dochter ook verschillende werkzaamheden voor het kabinet van de president heeft mogen uitvoeren. Niemand heeft ooit iets ontkend', aldus Jogi.

Jogi verwijst ook naar de schoolboeken die via raadsadviseur Jozefzoon voor een bedrag van 8,2 miljoen Euro in Nederland zijn gekocht. Deze boeken liggen volgens hem nu ergens betaald in een magazijn van een familielid van vicepresident Ashwin Adhin ‘te verrotten’.

Hij noemt ook andere zaken als het salaris van Steve Meye, de geestelijke adviseur van Bouterse, die per maand Srd 6.000 ontvangt.

In 2010 is besloten om de first lady een salaris toe te kennen van Srd 10.000 per maand. 4 Miljoen Amerikaanse dollar ging naar het bedrijf Broad Homes Industrial International Co. Ltd voor het bouwen van ‘nul huizen’ te Weg naar Zee. De regering kocht het gebouw voor Bufaz (Bureau Familiezaken) aan de Keizerstraat voor Srd 1,8 miljoen, terwijl dat gebouw niet eens een waarde had van Srd 800.000.

0 comments:

Een reactie plaatsen