woensdag 31 mei 2017

VHP'er Sharman ziet economische voordelen in samenwerking met Turkije

Samenwerking met Equatoriaal Guinea ziet Sharman niet zitten


De Nationale Assemblee (DNA) heeft dinsdag 30 mei 2017 twee ontwerpwetten in openbare vergadering behandeld. Het gaat om de ontwerpwet houdende goedkeuring van de Overeenkomst inzake Handel en Economische Samenwerking tussen de republiek Suriname en de republiek Turkije (op 7 maart 2013 (!) te Ankara, Turkije getekend) en de ontwerpwet houdende goedkeuring van de Raamovereenkomst voor Economische, Wetenschappelijke Technische en Culturele Samenwerking tussen de regering van de republiek Suriname en de regering van de republiek Equatoriaal Guinea (op 25 februari 2012 (!) te Paramaribo tot stand gekomen). 

'Bij elke relatie gaat het om wederzijds voordeel. Wij moeten daarom ook kijken welke voordelen Suriname uit deze samenwerking kan halen', zegt VHP-Assembleelid Dew Sharman, lid van de commissie van rapporteurs, in reactie gevraagd in het Dagblad Suriname.

De politicus voert aan dat Turkije veel voordelen voor Suriname te leveren heeft vanwege haar groeiende economie en mogelijkheden voor toerisme en landbouw. 'Er zijn veel Turken actief in het land, vooral in de casinobranche. Wij moeten de mensen zover krijgen dat zij Suriname ook als een toeristische attractie kunnen zien. Vooral het enorm landbouwpotentieel moeten wij zeker gaan benutten door ze te interesseren om hier in Suriname te komen investeren', aldus Sharman.


Sharman benadrukt, dat hij echter weinig tot geen voordelen ziet bij een samenwerking met Equatoriaal Guinea. 'De ontwikkelingsmogelijkheden zijn er bij dit soort landen niet. Het gaat om een klein arm land met een lage bevolkingslevensverwachting. Daarnaast heeft dit land ook een slechte onderwijs- en gezondheidssector. Het land heeft ook geen goede reputatie voor wat betreft de aanpak van corruptie', aldus de parlementariër.


Tijdens het bezoek van president Desi Bouterse aan het land in 2012 heeft het staatshoofd gesprekken gevoerd ter bevordering van de onderlinge handel, waterexport, investeringen, visumafspraken en malariabestrijding. Sharman stelt dat het niet duidelijk is of ooit iets van deze afspraken terecht is gekomen. Hierover zal hij meer duidelijkheid van de regering vragen.

0 comments:

Een reactie plaatsen