dinsdag 9 mei 2017

Vicepresident Adhin: ‘Ik weet niet welke tovenaar ze zoeken’

'Hoe kunnen wij het geld binnen een week storten, het is een onmogelijke opgave'

'Professionalisme is niet een ieder gegund, maar wij moeten ons volwassener gaan gedragen'


'Ik weet niet welke tovenaar ze zoeken.' Dit zei vicepresident Ashwin Adhin maandagmiddag op een persconferentie naar aanleiding van de eis van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) om de financiële component van de herwaardering binnen een week uit te voeren. De regering is akkoord gegaan om de volledige financiële herwaardering van alle onderwijsgevenden per eind mei uit te voeren. Dit schrijft het Dagblad Suriname dinsdag 9 mei 2017.

Adhin voerde aan dat de eis van de BvL/ ALS onrealistisch is, omdat een ieder weet dat het zeker enkele weken tot een maand duurt om financiële zaken in orde te maken. 'Hoe kunnen wij het geld binnen een week storten? Het is een onmogelijke opgave en onbegrijpelijk. Dat is logisch voor elke burger in het land te begrijpen. Administratief kost het je zeker twee tot drie weken om te verwerken', stelde Adhin.

Hij voerde aan, dat de regering een goed onderhoud in het afgelopen weekend heeft gehad met de vertegenwoordigers BvL en ALS. Zo heeft de regering een bedrag van Sd 4 miljoen beschikbaar gesteld om een groot deel van de herwaardering eind mei aan onderwijsgevenden uit te betalen. De vicepresident benadrukte, dat de regering verbaasd was maandag te vernemen dat de algemene lendenvergadering van deze onderwijsbonden het bod had afgewezen. Uiteindelijk werd maandag ook de Federatie van Organisatie van Leerkrachten in Suriname (FOLS) erbij gehaald om hetzelfde voorstel van de regering aan te horen. Het onderhoud resulteerde erin, dat president Desi Bouterse instemde om het niet bij de Sd 4 miljoen te laten. Na overleg hierover van de vicepresident met de president, heeft het staatshoofd na overleg met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, akkoord gegeven om de volledige herwaardering voor alle onderwijsgevenden (bevoegdheidsgraden 1, 2a, 2b en inclusief uitleenleerkrachten), schoolleiders van GLO- scholen, directeuren van VOJ- en VOS- scholen voor 100% eind mei 2017 uit te keren. De fouten die gemaakt zijn, worden uiterlijk eind juni of de maanden daarna gecorrigeerd.

Adhin voerde aan, dat het voor president Desi Bouterse van belang is dat het Surinaams kind onderwijs geniet. Steeds meer vertragingstactieken van één partij. De vicepresident benadrukte dat zaken inderdaad lang hebben geduurd, omdat één partij steeds met vertragingstactieken komt, waardoor ‘wij nu twee jaren ver zijn’.

'Ik weet niet wat de reden is dat je dat ding steeds uitstelt. Wij kunnen niet meer wachten op meneer wie dan ook', stelde Adhin. Volgens hem is de financiële beperking het enige probleem waarmee de regering dagelijks moet zitten. 'Als je steeds persisteert voor een deadline en wantrouwt, dan ga je dit altijd weer hebben. Wij doen alles afhankelijk van de financiële ruimte die er is. Hoe kunnen wij ons dan niet aan onze afspraak houden? Professionalisme is niet een ieder gegund, maar wij moeten ons volwassener gaan gedragen', aldus Adhin.

Hij vindt dat Wilgo Valies concreet moet aanhalen waar de regering gefaald heeft haar afspraken na te komen. Hij stoort zich daarom niet aan wat 1.000 leerkrachten over de regering denken. Belangrijk is dat duizenden anderen wel begrip hiervoor tonen.

Adhin zei dat het principe van no work no pay nog steeds van toepassing is op leerkrachten die weigeren les te geven. Daarvan is de regering helemaal niet afgeweken.

De Srd 500 netto extra blijft op de nieuwe salarissen van toepassing. Dit bedrag hoeft volgens hem ook niet te worden terugbetaald. Dat is maandag ook duidelijk gemaakt aan de FOLS. 'Niets wordt teruggevorderd. Elke maand gewoon de Srd 500 erbij', stelde hij.

De bedoeling volgens Adhin is voor de continuïteit te zorgen met de beschikbare middelen. Wat dit betreft zal de regering zich maximaal inzetten.

Adhin voerde aan, dat het staatshoofd met het besluit een sterk signaal richting de onderwijsgevenden heeft gestuurd. De president vraagt, dat de kinderen niet meer worden gedupeerd. Hij denkt dat de leerkrachten van de BvL/ ALS meer dan content zullen zijn met het resultaat dat de FOLS heeft weten te bewerkstelligen. Zowel Adhin als FOLS-president Marcellino Nerkust roept de leerkrachten op hun verantwoordelijkheden te kennen en de werkzaamheden normaal te hervatten.

0 comments:

Een reactie plaatsen