dinsdag 30 mei 2017

Visser hoort 3 jaar celstraf tegen zich eisen voor stropen zeeschildpadeieren

Openbaar Ministerie geeft met forse eis scherp signaal af


Dat het het Openbaar Ministerie menens is stropen van schildpadeieren de kop in te drukken, blijkt uit de eis van drie jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk die gisteren is geëist tegen visser R.K. Hij en een kompaan werden op 23 maart door jachtopzieners betrapt met ruim 950 schildpadeieren in hun bezit voordat ze die konden verkopen. K. had 390 eieren bij zich en zijn kompaan de rest.

Officier van Justitie Roy Elgin neemt het hem zeer kwalijk, dat hij ondanks alle voorlichting toch is overgegaan tot het stropen van eieren. Erger nog, de verdachte was drie weken voor zijn aanhouding al op heterdaad betrapt, terwijl hij schildpadeieren aan het verkopen was voor een heler, schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 30 mei 2017. Hij werd toen niet overgeleverd aan de politie, omdat hij een geldboete van ruim Srd 2.400 betaalde.

De Officier van Justitie maakte bekend, dat dit jaar al ruim 64.000 schildpadeieren zijn gestroopt van de legstranden. Hij betreurt het, dat personen zich hieraan bezondigen en geen rekening houden met het voortbestaan van de bedreigde zeeschildpadden. Hij pleitte daarom voor een zware onvoorwaardelijk straf.

De verdachte betuigde spijt en wilde de rechter doen geloven, dat hij inderdaad een les heeft geleerd. Hij en zijn collega hadden die dag een slechte visvangst en daardoor niets verdiend. Om niet met lege handen naar huis terug te keren besloten ze schildpadeieren te stropen. Hij merkte op, dat hij de enige kostwinner is en dat zijn gezin van visvangst leeft. Op 26 juni komt zijn advocaat aan het woord.

0 comments:

Een reactie plaatsen