vrijdag 5 mei 2017

VN-medewerker ontvoerd in Colombia

Medewerker werkt voor drugs- en misdaadteam (ONUDC) van VN in regio Guaviare


Een medewerker van de Verenigde Naties is woensdag ontvoerd in Colombia, op het moment dat de VN-Veiligheidsraad op bezoek is in Colombia om het vredesakkoord in het Zuid-Amerikaanse land te vieren. De VN heeft de ontvoering donderdag met klem veroordeeld, zo berichten vrijdag 5 mei 2017 diverse internationale media. 

Het personeelslid, dat werkte voor het drugs- en misdaadteam (ONUDC, United Nations Office on Drugs and Crime) in het land, werd woensdag ontvoerd door gewapende mannen in regio Guaviare, nadat hij met enkele landbouwers had gepraat in het kader van een campagne rond illegale gewassen, zoals coca en marihuana.

Volgens president Jose Manuel Santos zijn dissidenten van de ontbonden guerrillabeweging Farc verantwoordelijk voor de ontvoering. 'Ik hoop dat hij snel bij ons zal zijn', aldus de president.Het nieuws over de kidnapping kwam er op het moment dat leden van de VN-Veiligheidsraad een ontmoeting hadden met president Santos en leiders van de FARC om hun steun uit te drukken voor het vredesakkoord dat vorig jaar werd afgesloten in het land.

De VN controleert het ontwapeningsproces van de FARC, dat tegen 1 juni afgesloten zou moeten zijn, en de zowat 6.800 FARC-rebellen moet demobiliseren. In de regio zouden echter nog een 400-tal FARC-dissidenten actief zijn, die de gevechten hebben voortgezet ondanks het vredesakkoord. Het akkoord van juni 2016 moest een einde maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar heeft geduurd.

Overigens brengt president Santos op 18 mei de Amerikaanse president Donald Trump (zie persbericht van het Witte Huis hieronder).The White House
Office of the Press Secretary
For Immediate Release

Statement from the Press Secretary on the Visit of President Santos of Colombia

President Donald J. Trump looks forward to welcoming President Juan Manuel Santos of Colombia to the White House on May 18, 2017.  President Trump and President Santos will discuss ways to reinforce the strong ties that the United States and Colombia enjoy.  The two leaders will exchange views on a range of bilateral and regional issues, including peace accord implementation, engagement on shared security objectives, such as counternarcotics and transnational organized crime, and countering democratic backsliding in Venezuela.

0 comments:

Een reactie plaatsen